A folyamat során egy mintát visznek fel festékkel a szövetre. Ez egy nagyon régi eljárás, ami a III. századi Kínára nyúlik vissza. A régi időkben az emberek faragott fadarabokat használtak arra, hogy természetes eredetű festékekkel betűket vagy mintákat nyomtassanak a szövetekre. Ezt a módszert a világ bizonyos részein még mindig gyakorolják, de a fejlődésnek köszönhetően, felfedezték a digitális textil nyomtatás technikáját. Ez egészen hasonlóan működik, mint az otthoni tintasugaras nyomtató.

Az oka, hogy a digitális textilnyomtatók lényegében ugyanolyanok, mint a tintasugaras nyomtatók, csak nagyobbak. A textil nyomtatásnak két különböző típusát használják a gyártók. Az első a szublimációs, a második pedig a közvetlen digitális nyomtatás. Bár a technológia nagyon hasonló, az eredmények és a folyamatok nem azonosak. Az utóbbi, hőátviteles textil nyomtatásnál az eljárás előtt vegyszerekkel vonják be a szövetet és a mintát közvetlenül arra nyomtatják. Ezután megszárítják az anyagot, gőzzel kezelik, majd kimossák és kivasalják.

Csodás tulajdonságokkal bír a pamut anyag

Ez a puha szövet nem csíp és hosszú élettartamú. Ezért nem meglepő, hogy sok tervező szívesen használja. Kíváncsi, hogy mire használható a pamut anyag és milyen tulajdonságai vannak? Akkor olvasson tovább! A pamut természetes termék és a gyapot növényből származik. A növény magjainak bolyhából készülnek a szálak. Ezeket fonalakká fonják és puha, légáteresztő textíliák készítésére használják. Ma világszerte termelnek gyapotot, de a legtöbb ültetvényt a melegebb éghajlatú országokban találjuk.

A növénynek sok napfényre és melegre van szükségük. A pamut anyag rendkívül sokoldalú és számos termékhez használják. Idetartoznak a ruhák, függönyök, párnák, törölközők, kötszerek és ágyneműk. Számos oka van annak, hogy ilyen népszerű ez a szövet. Először is ott van a viselési kényelem, mivel a belőle készült ruhák természetes érzést biztosítanak a testnek, Másodszor, a pamut anyag nagyon strapabíró, így ellenáll a kívülről érkező fizikai és vegyi hatásoknak. Körülbelül 20% nedvességet képes magába szívni anélkül, hogy átázna.