A konyak egy borostyán-arany színű nemes alkoholos ital, amit kettős lepárlással állítanak elő és több évig tölgyfahordóban érlelnek. Érdekes módon nem minden terméknek van joga a „cognac” elnevezésre, hanem csak azoknak, amelyeket az azonos nevű franciaországi régióban állítanak elő. Itt termesztik a különleges fehér szőlőket, amelyek az ital alapját képezik.

Érdemes megemlíteni, hogy a cognac készítés folyamatát a nyersanyag begyűjtésétől kezdve, a hordóban való tárolás szabályaiig nemcsak a francia jogszabályok, hanem nemzetközi rendelkezések is szigorúan szabályozzák. Más, a régión kívül, bár Franciaországban előállított italokat brandynek neveznek. Hogyan zajlik az elit ital készítésének folyamata?

Először is, a szőlő egy bizonyos fajtáját szüretelik, majd a magokat és a héjat eltávolítva préselik. Az így kapott levet nagy tartályokba töltik, ahol savanyú fiatal borrá válik. Néhány hónap elteltével a borból eau-de-vie lesz, a későbbi cognac alapja. A végső fázisban az ital tölgyfa hordóban érlelődik, ahol diós és vaníliás jegyek fejlődnek ki.