Egy szép és dús gyepért az udvarunkban bizony sokat kell tenni. A folyamatos locsolás és fűnyírás tavasztól őszig, valamint a szükséges gyeptrágyázás sem elég azonban ahhoz, hogy a füves területünk a kertben olyan legyen, mint a kertmagazinok fényképein. Elég bosszantó lehet ez akkor, ha mindent megtesz az ember, és a várt eredmény még sem olyan, mint szeretné. A felsorolt tevékenységek azonban nem elegek ahhoz, hogy a pázsitunk valóban tökéletes legyen, hiszen egy fontos és évente legalább egyszeri munkálatot be kell még iktatni! Ez pedig nem más, mint a sokszor alábecsült vagy teljesen elfelejtett gyepszellőztetés!

Nem is hallott még róla? Nem baj, most minden lényeges dolgot összegyűjtöttünk a gyepszellőztetés lényegéről és arról, miként zajlik a menete. Annak ellenére, hogy a fű egész évben szellőzik a szabad ég alatt, szükséges a tényleges megszellőztetése is. Ilyenkor a füves területet megtisztítjuk az olyan szerves és szervetlen hulladéktól, amik nem engedik friss levegőhöz jutni a földet. Nem kell az egész fűnyírás szezonban azonban ezt a műveletet végezni, kora tavasszal egyszer- kétszer szükséges csak át szellőztetni a gyepünket, bőven elegendő lesz ahhoz, hogy a talaj ismét fellélegezzen. Abban az esteben, ha olyan fűnyírót használunk, ami a levágott fűmennyiséget nem egy gyűjtőbe, hanem a füves területre dobja ki, akkor még késő ősszel is érdemes lehet elővenni a gyepszellőztető gépet, hiszen ilyekor a levágott fűszálak filcrétegként zárják le a földet. Ez pedig nem feltétlen tesz jót a füves földnek a szellőzés tekintetében!

Egy ilyen gép használata után a talaj ismét nem csak fényhez és levegőhöz jut, de segíti a növényeknek nélkülözhetetlen víz- és tápanyag felvételt is. Célszerűre tavasszal egy alapos talajlazítást is végezni, és a két műveletnek az eredménye az lesz, hogy a fűszálak megerősödnek és bedúsulnak, vagyis megkapjuk a gyönyörű és egészséges pázsitot a kertben. Érdemes tehát elgondolkodni azon, hogy beszerzünk otthonra egy gyepszellőztető gépet, mely külsőre és használatban is nagyon hasonlít egy sima fűnyíróra. Hol találhatunk online ilyen eszközöket? A gyepszellőztetéshez szükséges gépek könnyen beszerezhetők az olyan oldalakról, mint az emaki.hu.

Az Emaki oldala azért is lehet remek választás, mert ebben a barkács webshopban hatalmas kínálatban találhatók meg a legjobb és legmegbízhatóbb gyártók gyepszellőztetői. Amennyiben van valamilyen elvárása az embernek a márka, a teljesítmény, vagy a garancia tekintetében, itt néhány kattintással egyszerűen be lehet állítani a keresési feltételeket, így tényleg csak azokat a termékeket kell majd megnézni, amik megfelelnek az igényeinek. A tavasszal elvégzett gyepszellőztetést kövesse egy felülvetés fűmaggal.  Az eredmény nem fog elmaradni! Nem csak látványban lesz érzékelhető a különbség a gyep korábbi állapotához képest már néhány héten belül, de átsimogatva vagy rálépve is érezhető lesz a fűszálak megerősödése!