Minden szakmának és területnek megvan a maga szépsége és természetesen negatívuma is, ezért nem árt, ha szakemberek segítségét kérjük, így odafigyeléssel lesz elvégezve az adott feladat. Az alternatív kapcsoló bekötése nem mindig egyszerű teendő, sőt, a hozzá nem értőknek igazán komplexnek tűnhet.

Egy háztartásban rendre akadnak olyan dolgok, amik meghibásodnak vagy némi javításra szorulnak. A villamos rendszer pontosan ide tartozik. Míg egy villanykörte kicserélése még a kezdők ügyességét sem haladja meg, addig az alternatív kapcsoló bekötése vagy éppen a Legrand konnektor szétszedése sokkal több tudást igényel. Azonban, aki érzi magában a hatalmas vágyat, tanulással elsajátíthatja ezt a munkafolyamatot is.

Az alternatív kapcsoló szerelése

Elsőként a villanyszerelési szakma mélyebb bugyraiba kell kicsit belenézni, anélkül minden hiábavaló lenne. Az alternatív kapcsoló bekötése egyik kezdeti lépése a márka kiválasztása. Érdemes olyat megvásárolni, amire többen esküsznek, hiszen a garancia és a minőség jelen helyzetben szintén kiemelkedően hangsúlyos.

A rendszer és az épület áramtalanítása a leglényegesebb tényező, amit soha nem szabad kihagyni! Ezt követően, amennyiben alumíniumvezetékek vannak beszerelve, akkor jobban oda kell figyelni. Az alternatív kapcsoló bekötése veszélyekkel is jár, ezek között az áramütés eshetősége a legsúlyosabb. A Fi-relék lekapcsolása kulcsfontosságú része a folyamatnak, de miként történhet ez meg?

Mi az a FI relé pontosan?

Az FI relé, más néven hibavédelmi kapcsoló vagy differenciálműködésű védőkapcsoló, kritikus eleme a modern elektromos hálózatok biztonsági rendszerének. Alapvető feladata, hogy védelmet nyújtson az emberi életet veszélyeztető áramütés ellen, valamint csökkentse az elektromos tüzek kockázatát. A FI relé érzékeli az úgynevezett hibaráramot, azt, ami a védett rendszeren kívül, például az emberi testen keresztül vagy hibás szigetelés miatt, a föld felé távozik.

Mi az a FI relé és miként működik?

A FI relé két vagy több vezetéken (fázis és nulla) áthaladó áramot összehasonlítva működik. A relé magjában egy differenciál transzformátor található, ami a be- és kiáramló áramok különbségét érzékeli. Ha ez a különbség meghalad egy előre beállított értéket (tipikusan 10 mA és 30 mA között), ami azt jelzi, hogy hibaráram lép fel, a FI relé ilyenkor azonnal megszakítja az áramkört, ezzel megakadályozva az áramütést vagy az elektromos tűz kockázatát.

Mi az a FI relé és hol található? Általában a villanyóra alatt, amit egyszerűen, egyetlen mozdulattal lehet lekapcsolni. Amennyiben szóba került a villanyóra, akkor ismerjük meg azt is közelebbről!

A digitális villanyóra működése mire szolgál?

A digitális villanyóra, más néven intelligens villanyóra, a felhasznált elektromos energia mérésének korszerű eszköze, ami a hagyományos, forgótárcsás mérőórákat váltja fel. A digitális órák precízebbek, sokoldalúbbak és interaktívabbak, lehetővé téve a fogyasztóknak és az energiaszolgáltatóknak, hogy pontosabban nyomon követhessék és kezelhessék az energiafelhasználást.

A digitális villanyóra működése és előnyei

A digitális villanyóra működése alapvetően mikroprocesszorokon és elektronikus áramkörökön alapul, amelyek képesek pontosan mérni az átfolyó elektromos áramot és a feszültséget, valamint kiszámítani az energiafelhasználást Watt órában (Wh) vagy kilowatt órában (kWh). A mérési adatok digitális formában jelennek meg a kijelzőn és távolról is leolvashatóak, ami lehetővé teszi az adatok gyors és hatékony továbbítását az energiaellátó felé.

A digitális villanyóra működése előnyökkel is szolgál, mint a távoli kommunikáció, a pontos adatgyűjtés és az ezekkel együtt járó kedvező árazás lehetősége. A beszerelést viszont csak profi szakemberek végezhetik el. Most pedig visszatérve kicsit a kapcsolók világába, ismerkedjünk meg azzal, hogy miként végezhető el a Legrand konnektor szétszedése!

Legrand konnektor szétszedése nem egyszerű feladat

Jó döntés lehet az internet segítségét is kikérni, hiszen megannyi videó, műszaki rajz és egyéb dokumentum áll rendelkezésre, ha valaki ilyen fába vágná a fejszéjét. Az alternatív kapcsoló bekötése vagy a Legrand konnektor szétszedése során speciális csavarhúzóra, kábelvágóra, valamint néhány apró eszközre mindenképpen szükség van.

Ha ezek rendelkezésre állnak, úgy kellő ügyességgel abszolválható lesz a feladat. Amit érdemes tudni erről a típusú csatlakozóról, hogy a Legrand konnektor kiváló minőségű, modern designnal rendelkezik és számos funkcióval van ellátva, a biztonságos és hatékony elektromos energia elosztása érdekében. Ezek a konnektorok széles körben elterjedtek az otthonokban, irodákban és kereskedelmi létesítményekben egyaránt.

Legrand konnektor szétszedése lépésről-lépésre

Biztonsági előkészületek: Győződjünk meg arról, hogy az áramtalanítás megtörtént! Ez elengedhetetlen a személyi sérülések elkerülése érdekében.
A konnektor előlapjának eltávolítása: Sok Legrand konnektor esetében, az előlap vagy keret egyszerűen eltávolítható kézzel vagy lapos csavarhúzó segítségével, amennyiben be van csavarozva vagy kattintós rögzítéssel van ellátva.

Csavarok lazítása: A keret eltávolítása után láthatóvá válnak a konnektor rögzítő csavarjai. Ezeket egy megfelelő méretű csavarhúzóval meg kell lazítani.

A konnektor kihúzása a dobozból: Miután a csavarokat meglazítottuk, óvatosan húzzuk ki a konnektort a fal dobozából, hogy hozzáférjünk a hátuljához.

Vezetékek leválasztása: A konnektor hátulján található csatlakozó csavarok vagy csatlakozók segítségével, a vezetékeket a konnektorhoz kell rögzíteni. Ezeket a csavarokat lazítsuk meg és óvatosan távolítsuk el a vezetékeket.

Fontos megjegyezni, hogy a szétszerelés során jegyezzük meg vagy fényképezzük le a vezetékek eredeti elhelyezkedését, hogy a konnektor összeszerelésekor könnyen vissza tudjuk helyezni a megfelelő pozícióba!