Vannak olyan sztárok, akik egyáltalán nem isznak alkoholt, mások pedig küzdenek az alkoholfüggőséggel, ami egy komplex betegség, melynek okai sokrétűek lehetnek, és amelynek kezelése egyénre szabott. Van sok olyan sztár, aki nyilvánosan beszélt arról, hogy nem iszik alkoholt, mert egyszerűen így döntöttek, vagy mert az alkohol negatív hatással van az életükre, míg mások pedig nyilvánosan beszélnek arról, hogy volt alkohol problémájuk, de sikerült megoldaniuk és azóta alkoholmentesen élnek. Vannak olyan sztárok is, akik az alkoholfüggőség által okozta problémáikat sokáig titkolják, de olyanok is, akiknek a függősége a nyilvánosság előtt játszódott le.

Az alkoholfüggőség egy betegség, amely bárkivel megtörténhet, és nem kötődik a hírnévhez, vagy anyagi helyzethez. Ami nagyon fontos, hogy ha valaki azzal szembesül, hogy problémája van az alkohollal, kérjen mielőbb segítséget a családtól, barátoktól, rehabilitációs intézettől.

Az alkoholizmus kezelése általában többféle megközelítésre épül, amelyek közül néhány nagyon hatékony lehet. A kezelés eredményessége változó lehet, és nagyban függ a páciens egyéni jellemzőitől, hiszen nagyon nagy hatással van a változásra a beteg kórtörténete és legfőképp a beteg motivációja. Az alkoholizmus kezelésének hatékonysága a Családi Felépülési Központban elérheti a 70-75% -ot is.

A legelterjedtebb kezelési módszerek közé tartoznak a pszichoterápia, a gyógyszeres kezelés és a 12 lépcsős program. A pszichoterápia segít a páciensnek feldolgozni a függőség okait, és megtanulni más módon kezelni az érzelmeket, míg a gyógyszeres kezelés segíthet csökkenteni az alkohol vágyát, valamint a visszaesések kockázatát. A 12 lépcsős programok pedig segítik az alkoholizmusban szenvedőknek abban, hogy felelősségteljes, alkoholmentes életet éljenek. Az alkoholfüggőség kezelése sok időt, türelmet és kitartást igényel, de ha valaki hajlandó vállalni a kezelést, és végigmegy a kihívásokon, akkor jelentős javulást érhet el.

Az alkoholizmus kezelése a Csalási Felépülési rehabilitációs intézet berkeiben saját tapasztalatokkal rendelkező addiktológiai szakemberek segítségével nagyon hatékonyan működik, mivel ezek a szakemberek tapasztalták magukon az alkoholfüggőség nehézségeit pontosan tudják, min megy keresztül az, aki még benne van. A rehabilitációs intézet alkoholfüggőséggel rendelkező szakemberei többféle terápiás megközelítést is alkalmazhatnak, többek között a személyes tapasztalatokon alapuló terápiát, amely segít az alkoholizmussal küzdőket jobban megérteni a függőségük okait, és ezáltal nagy segítséget nyújtanak a gyógyuláshoz.

A családi terápia, amelyben az alkoholbeteg családtagjai is részt vesznek, nagyon hatékony lehet, mert segít a családtagoknak is jobban megérteni a függőség okait és pontos képet kaphatnak arról, hogyan néz ki a gyógyulás folyamat, mire számíthatnak az elején és összességében is, valamint segít abban is, hogy a családtagok is komoly részt vállalhassanak a beteg gyógyulásában, hiszen a családtagok támogatása nagyon sokat tud segíteni. Ez nem azt jelenti, hogy családdal nem rendelkező ember ne tudna meggyógyulni, természetesen nekik is tud segíteni a rehabilitációs intézet.

Az alkoholizmus kezelése saját tapasztalatokkal rendelkező addiktológiai szakemberek segítségével sokkal hatékonyabb, mivel a betegek kevésbé feszengenek, és jót tesz nekik, hogy olyanokkal beszélgethetnek, akik pontosan tudják, hogy mit élnek meg, így könnyebb nekik végig vinni a kezelést és elérni az alkoholmentes életet.

A Családi Felépülési Központ egy olyan rehabilitációs intézet, amely a családok és az egyén számára nyújt segítséget az alkoholizmus kezelésében. Az intézetben gyakran alkalmaznak családterápiás megközelítést, így a beteg családtagjai is részt vesznek a kezelésben. Van náluk egy 28 napos felépülési program, aminek kereteiben segít a közösség elsajátítani a józanság működtetéséhez és fenntartásához szükséges módszereket.

A Családi Felépülési Központ kipróbált, már több mint 7 évtizede használt és működő Minnesota-modellen alapuló megoldást kínál. A Minnesota-modell egy alkoholizmus kezelési modell, amely több mint 7 évtizede használatos és működő megoldást kínál az alkoholfüggőség kezelésére. A modell alapja az, hogy az alkoholfüggőség egy betegség, amelynek kezelésére szakemberek segítségét igényli. A modell alapján a kezelés általában az intézeti ellátást követően ambuláns jellegű, és hosszú távú támogatást nyújt a gyógyulás folyamatában.

A Minnesota-modell alapelve, hogy a gyógyulás több lépcsős folyamat, amelyben a páciensnek el kell fogadnia, hogy alkoholista és vissza kell térnie az alkoholfüggőség mentes életre, ami elérhető a 12 lépcsős program segítségével. A Minnesota-modell továbbá hangsúlyozza a családi terápiát, amely segít a családtagoknak is megérteni az egész helyzetet, sokat tanulhatnak a függőségről és annak okairól.  A Családi Felépülési Központokban, ezt a modellt alkalmazzák. Nem hitegetnek azzal, hogy varázsütésre kigyógyulhat bárki az alkoholizmusból, mert a saját tapasztalataikból tudják, hogy nincsenek csodaszerek, nem lehet csettintésre eltüntetni, ami megtörtént, és, hogy a felépülés egész életre szóló folyamat, hiszen mindig tudatosan kell tenni azért, hogy az alkoholista ne essen vissza.

Az alkoholfüggőség kezelésében az a cél, hogy az alkoholizmussal küzdő személy megtanulja azt, hogy hogyan élhet alkoholmentes életet, és megtanulja kezelni a függőség okozta problémákat. A Családi Felépülési Központokban dolgozó szakemberek, akik közül többen maguk is volt alkoholfüggők, már megtapasztalták, hogy a gyógyulás egy hosszú folyamat és tudják, hogy az alkoholfüggőségből való kigyógyulás folyamatos erőfeszítést igényel. A kezelés során az alkoholfüggőség megértése és abból való felépülés a legfontosabb cél, valamint a család és az egyén életminőségének javítása.

Mitől lesz eredményes ez a program?

Az olyan hosszabb, bentlakásos kezelési program, mint amilyen a 28 napos program, az alkoholfüggőség kezelésében nagyon hatékony lehet, mert a betegnek lehetősége van teljesen elkülönülni a kinti életétől, és így nem fér hozzá könnyedén az alkoholhoz, aminek köszönhetően jobban tud koncentrálni a gyógyulásra. Az ilyen bentlakásos programok komoly elhivatottságot igényelnek, hiszen már rögtön az elején nagyon szigorú szabályokat írnak elő, amelyeknek az a célja, hogy megtanulják, hogyan élhetnek alkohol nélkül.

A bentlakásos programnak nagyon nagy előnye a környezetváltás, így könnyebb elszakadni a régi életformától és beilleszkedni az újba. A koncentrált, intenzív kezeléssel elérhető, hogy a páciens viszonylag rövid időn belül jól érezze magát. A betegek azonnali segítséget kapnak, és mivel azonnal elérhető a segítség, ami a szakemberektől érkezik, könnyebben léphetnek a gyógyulás útjára, mint azok, akik otthon egyedül próbálnak meg tenni valamit annak érdekében, hogy leszokjanak az alkoholról.

A bentlakásos programnak az is előnye, hogy a rövidebb időtartamú konzultációk helyett, hosszabb ideig folyik a terápia, és ez segít az alkoholizmusban küzdőknek jobban feldolgozni a függőség okait, hiszen minden azzal kezdődik, hogy elsőként megértsék az okokat, ezután lehet tovább menni a következő lépésre. Egy ilyen program elvégzése személyes elhivatottságot igényel, ami nem könnyű és nagyon tudatos lépés, de egyben nagyon reményteli is a gyógyulás szempontjából, hiszen, ha valaki elindul egy ilyen programon nagyon nagy eséllyel a végére sikerül a felépülés útján maradni örökre.

A program kereteiben lehetőség van arra, hogy a család hétvégén meglátogassa az alkoholizmusban szenvedő családtagot. Ilyenkor ingyenes előadásokon is részt vehetnek, és konzultációkra is lehetőség van, aminek köszönhetően a család is jobban megérti, hogy mi történik, és azt is, hogy ők hogyan dolgozzák fel azt, ami a családtagjukkal és velük történt, történik, hiszen ez egy olyan probléma, ami mindenkire kihatással van, aki érintkezik a beteggel, de legfőképp a család tagjait érinti, akik napról napra átélhették az ezzel járó problémákat. A program segít abban, hogy az okokat tisztán lehessen látni, hogy megtanulja a család is kezelni a helyzetet elfogadással és támogatással, hogy a szeretett családtag mielőbb otthon lehessen velük, és végre élvezhessék közösen a józan életet. Ezért sokat kell tenni mindenkinek, de egy ilyen program tökéletesen tudja támogatni a folyamatot.

A program egy olyan bentlakásos intézetben zajlik le, ami egy csendes helyen található, nincs forgalom, nincsenek váratlanul megjelenő emberek, turistáktól teljesen mentes környezetről van szó. De nem kell megijedni, nem kell a négy fal között eltölteni a napokat, lehet nagyokat sétálni a természetben, ráadásul kirándulásokat is szoktak szervezni minden héten. Az intézet saját tulajdonban van, ennek köszönhetően teljes mértékű diszkréciót és biztonságot nyújt egy igen kellemes környezetben szakértő csapattal, akik rendelkeznek a szükséges tapasztalattal és ismerettel ahhoz, hogy a lehető legjobb módon támogassák az alkoholbetegek gyógyulását.