A korszerű locsoló berendezések már önműködőek, emberi beavatkozás nélkül végzik a dolgukat, az előre beállított programnak megfelelően. A korszerű öntözőrendszer az adott kert adottságaihoz való kialakításban a leginkább hatékony. Szinte láthatatlanul biztosítja a létfontosságú folyadékmennyiséget, a domborzati viszonyok, a növényzet, a talajminőség és az árnyékos-napos területek figyelembevételével. A professzionális öntözőrendszer kialakítása éppen ezért szakember feladata, többek között az automataontozorendszeres.hu weboldalt működtető vállalat is foglalkozik a megtervezésével, a helyszíni felméréssel és a komplett telepítésével.

A kert adottságainak megfelelően, általában a rendszer zónákra osztott, amelyekre szórófejeket, csepegtetőcsöveket vagy mikroszórókat, azaz vízporlasztókat szerelnek. A vezérlő automatika által irányított szelepeken keresztül jut el a locsolóvíz a növényzethez, a szórófejek a víznyomás hatására bocsájtják ki a létfontosságú folyadékot. Az öntözőrendszer általában el van látva eső- és fagyérzékelővel is, ami szükség esetén leállítja a locsolást.

Az okos öntözőrendszer teljesen önállóan végzi a munkáját

A hagyományos locsoló berendezések alkalmasak a vízpótlásra, de emberi beavatkozást is igényelnek, manuálisan kell ki- és bekapcsolni. Más a helyzet az okos öntözőrendszer esetében, ami már teljesen automatizált, az előre beállított programnak megfelelően végzi el a feladatát. A vezérlő automatika az okos öntözőrendszer elméje, 24 V vagy 9 V jeladással irányítja a szelepeket, amelyek az egyes öntöző zónákat nyitják meg, illetve zárják le.

A program azonban időnként korrigálásra szorul, ezért ez a hálózat mindenképp fel van szerelve esőérzékelővel, ami csapadékot észlelve, leállítja a vizet. Hasznos a fagyérzékelő is, leginkább magának a rendszernek a károsodását védi ki. Napjainkban már léteznek internet összeköttetésben lévő locsolók is, amelyek a Föld bármelyik pontjáról kontrollálhatóak. Egy ilyen okos öntözőrendszer teljes mértékben leveszi a tulajdonos válláról a kert vízpótlásának gondját.