Fogkő rombolók, avagy hogyan előzzük meg a baktériumok lerakódását

Fogkő akkor keletkezik, mikor a fogszuvasodást okozó baktériumok hozzátapadnak a fogzománchoz és egy ragadós réteget képeznek, mely aztán megerősödik és megkeményedik az íny és a fogak találkozásánál. Ezzel az a probléma, hogy a fogkőben élő baktériumok olyan savakat bocsátanak ki, melyek gyengítik a fogzománcot és növelik a fogszuvasodás és az ínygyulladás kialakulásának esélyét.

A baktériumok leginkább cukros és szénhidrátban gazdag ételekben szaporodnak. Így az alacsony cukortartalmú vagy cukormentes étrendek mellett kisebb az esély a fogkő kialakulásának, mivel ezekre kiegyensúlyozott szénhidrát, fehérje és olaj bevitel jellemző.

A fogorvosok szerint érdemes 3-6 havonta professzinális fogkő eltávolítást végezni, de hogyan védjük meg fogainkat a baktériumok elszaporodásától?
Következzen néhány fogkő megelőző technika a legújabb kutatások szerint.

Fogápolás

Fogkrém
Érdemes olyan fogkrémet választani, amin külön fel van tüntetve, hogy megelőzi a fogkő kialakulását. A triklozán antibakteriális hatása segít a fogkő csökkentésében és fogmosás után 12 órán át aktív marad a szájüregben.

Polifenolok
A zöld tea, a vörösbor és az áfonyalé ún. polifenolokat tartalmaznak, melyek csökkentik a fogkő képződést, és megállítják a fogszuvasodást okozó baktériumok lerakódását.
Kísérletek bizonyítják, hogy az olyan italok, mint az áfonyalé 50%-kal több baktériumot képesek lemosni a szájüregből. A polifenolok a fogzománcot oldó baktériumok savképzését is képesek megakadályozni. Egy Japánban végzett kutatás szerint csupán egy csészényi zöld tea már hozzájárul a fogak egészségének megőrzéséhez, illetve 20%-kal csökkenti a fogvesztés esélyét.

Zöld tea

Olíva olaj
Használjunk minél több olívaolajat a napraforgóolaj helyett! Az extra szűz olívaolajat salátákhoz és tésztákhoz, a simát pedig sütéshez, főzéshez javasolt használni. Az olívaolaj rengeteg jótékony hatása mellett csökkenti a fogkő képződést és még a fogakat is erősíti.
A Madridi Egyetem kutatói azután kezdték el vizsgálni az olívaolajnak ezt a hatását, miután felfedezték, hogy az olívaolaj gyártó üzemek környékén élők között nagyon kicsi a fogszuvasodás és az ínygyulladás előfordulási aránya. Rájöttek, hogy tartalmaz egy olyan antibakteriális erővel rendelkező összetevőt (oleuropein), amely megakadályozza, hogy bizonyos baktériumok a fog felszínéhez tapadjanak. Az olívaolaj egyébként egy olyan filmet képez a fogakon, ami a fogkő képződést is megakadályozza.

Olíva olaj

Fogkő romboló rágó
A xylitolt vagy sorbitolt tartalmazó rágógumik rágása csökkenti a fogkő képződést. A xylitolt nem tudják hasznosítani a baktériumok, ezért éheznek, majd elpusztulnak. Ha jelentős eredményt szeretnénk elérni, akkor a szakértők szerint négy héten át napi egy xylitol tartalmú rágógumit kell elrágni.

Rágógumi

Professzionális segítség
Bár a fogkő képződést csökkentő fogkrémek, rágógumik és italok lassítják a fogkő kialakulásának folyamatát, teljesen megszüntetni nem képesek azt. Ezért a fogkő fizikális eltávolítása elengedhetetlen. Nagyon fontos a rendszeres és alapos fogmosás. Érdemes kipróbálni az elektromos fogkefét, ami hatékonyabban távolítja el a fogkövet és a lepedéket, mint a hagyományos fogkefék. A fogorvosok rendszeres kontrolt javasolnak, hiszen még a megfelelő fogtisztítás mellett is kialakulhat olyan fogkő, melynek házilag történő eltávolítása nem megoldható.
Ráadásul ha az íny alatt alakul ki, az jelentősen növeli az ínygyulladás kialakulásának kockázatát. A komolyabb betegségek megelőzésének legjobb módja, ha gyakran ellátogatunk fogorvosunkhoz, aki a megfelelő speciális eszközökkel eltávolítja a fogkövet.