Horvátországi nyaralás? Vir sziget? Akkor apartman!

A horvátországi nyaralás számtalan mesébe illő helyszínét szezonálisan újra és újra felkereső turisták szerint Vir a zadari szigetvilághoz tartozó 300 sziget egyik legszebb szigete. Természeti és geológiai adottságainak köszönhetően talán a legfelkapottabb turistaparadicsom.

vir

A három falut magába foglaló szigetről elhelyezkedéséből adódóan több népszerű horvátországi kirándulási célponthoz eljuthatunk. Vir sziget négy nemzeti parkhoz is karnyújtásnyira van, a Paklenica, Kornati, Plitvicei tavak és a Krka vízesés könnyen megközelíthető. A sziget geológiai adottságai az átlátszó kristálytiszta kék tengervízzel, sziklákkal, a lankás szőlőültetvényekkel és a földrajzi tájegységre általánosan jellemző olaj- és fügefákkal veszi le lábáról a horvátországi nyaralókat.
A kavicsos strandok mellett a horvátországi sziget több homokos partszakaszt is rejteget. Kevesen tudják, hogy Vir sziget gyógyiszapját előszeretettel alkalmazzák reumatikus betegségek kezeléséhez.

A sziget kedvező fekvése és mediterrán éghajlata a főszezon mellett az elő- és utószezonban is lehetőséget ad a tengerparti strandolásra, valamint a napozásra. A horvátországi Vir sziget a köztudatban a “hétvégi turizmus” lehetőségéről közismert, mivel elsősorban a könnyen megközelíthető, egzotikus családi nyaralások színhelye. A hosszabb időtartamú csendes és nyugodt felüdülésre, tengerparti fürdőzésre vágyó nyaralók számára a legideálisabb szálláshelyeket ugyancsak a Zadartól alig 25 kilométeres távolságra található üdülőhely kínálja.

Ugyan Vir szigeten nincsenek szállodák, ám az ide látogató nyaralók számtalan színes szolgáltatást nyújtó apartmant bérelhetnek. A kikapcsolódás legfőbb biztosítékát tehát itt is az apartman házak jelentik, amelyek főleg Vir sziget észak-keleti és déli peremén várják a horvátországi nyaralás szerelmeseit. Az igényesen felszerelt apartmanoktól szinte karnyújtásnyira lévő homokos strandok mediterrán környezete feledhetetlen tengerparti nyaralást ígérnek kisgyermekes családok, nászútjukat töltő friss házaspárok, de baráti társaságok számára is.
Vir sziget azért is közkedvelt a horvátországi nyaralást választók körében, mert rengeteg olyan eldugott öblöt és érintetlennek tűnő zugot rejteget, amely lehetőséget ad a valódi elvonuláshoz, kikapcsolódáshoz. A mediterrán kis sziget apartmanjai alapvetően ezt a nyugalmat és békességet árasztják, a nyári forróság idején üdítő klímájukkal és a horvátországi üdülőhely megannyi varázslatos természeti jelenségével.

A Vir szigeten igénybe vehető apartmanok többsége nem kizárólag a tengerparthoz való közelség miatt közkedvelt a horvátországi nyaralást választók körében. A nyugalmat kedvelők számára ideális feltételeket biztosít az apartmanok környékén egyáltalán nem tapasztalható átmenő forgalom, az ingyenes parkolás, a könnyű megközelíthetőség, valamint a mozgásban korlátozottak részére is alkalmas földszinti szállásválasztás lehetősége. Az apartmanok szolgáltatásaikon túl ingyenes interneteléréssel és szinte minden esetben kétágyas hálószobákkal várják az ide érkező nyaralókat.

Star Wars láz a játékboltokban is!

Javában dúl a Star Wars láz (ami az előzetes hírek alapján még évekig tartani is fog). Az új epizód megjelenésével feléledtek a fanatikus filmrajongók és ereklye gyűjtők. A kereskedelem pedig annak rendje módja szerint az újabb filmőrületet ki is használja és minden lehetséges terméken feltünteti a film ikonikus alakjait, mint Darth Vader, Yoda mester vagy Luke Skywalker. De természetesen így is van ez rendjén! Kicsi és nagy, öreg és fiatal egyszerre örül kedvencei visszatérésének.

A játékiparban dolgozók a legklasszikusabb játékokat – mint egy memóriajáték, vagy puzzle – tervezik át a Star Wars rajongók kedvéért, melyeket ezután a film főhőseivel fémjeleznek.
Minden játék közül a legnépszerűbbek a Lego Star Wars figurák és újabbnál, újabb építőelemek, kiegészítők. Ezeket joggal nem tudja senki sem megunni, hiszen mindig van (és lesz is) egy-két hiányzó darab. A Lego SW kollekcióra még a felnőttek körében is nagy a kereslet.
A Lego egyébként fejleszti a kreativitást, minden korosztály számára izgalmas és frissítő perceket tud okozni. Mindannyian szeretünk új dolgokat alkotni, formálni és létrehozni. Miért ne tehetnénk ezt egy méltán népszerű történet alakjaival? Természetesen megtehetjük, ha sikerül időben ilyen kiegészítőkhöz hozzájutnunk…

starwarslegostarwarslego2

Hasonlóan nagy az érdeklődés a Star Wars videojátékok iránt, illetve a különböző Star Wars figurák, és társasjátékok iránt. A számítógépes játék amellett, hogy kikapcsol és szórakoztat, a film történetét is követi, ezzel együtt egy-egy főszereplő bőrébe bújhatunk ideig-óráig.

Star Wars fanatikus gyermekek szüleinek egyébként javasolt a következő trükk elsajátítása: olyan kreatív és hasznos játékok, melyeket gyermekeink nem kedvelnek, Star Wars köntösbe öltöztetett verziójuk minden bizonnyal elnyeri majd tetszésüket. Érdemes körbejárni a különféle játékáruházakat és weboldalaikat, hiszen nagyon sok készségfejlesztő játékot találhatunk, amelyeket bevettek a csillagok háborúja őrületébe.

De a kreatív játékokon túl megtalálható szinte minden terméken a Star Wars embléma. Találkozhatunk vele hátizsákon, radírgumin, vagy papírzsebkendőn. A moziban pedig nem csak a filmvásznon hanem az üdítős palackon. Kaphatunk Star Wars-os ételeket, ezzel az emblémával díszített édességet és chipset is.

Nyelvtanulás anyanyelvi nem-tanároktól

Nyelvet tanulni sokféleképpen lehet. Van aki a tankönyvekre esküszik, van aki a lexikális tudását fejleszti naphosszat szótárakat bújva, van aki a nyelvtanárokat szereti, van aki idegen nyelvű sajtót olvas, van aki idegen nyelvű webes tartalmat fogyaszt, van aki feliratosan nézi filmet vagy sorozatot és van aki idegen nyelvterületen tölt egy hosszabb-rövidebb időt, hogy ezzel fejlessze nyelvtudását.

Az imént felsoroltak közül a legszerencsésebbek akkor vagyunk, ha valóban idegen anyanyelvű emberektől, idegen nyelvi környezetben tanulhatunk. Ez tanulás a javából, de mégsem éli meg az ember annak. Nincs nyelvtan lecke, nem kell a következő órára felkészülni és nem kérdez ki senki bennünket. Egyszerűen csak belekerülünk olyan szituációkba, melyekben meg kell értetni magunkat, és meg kell értenünk másokat.
Az elején még kézzel-lábbal rásegítünk az alap nyelvtudásunkra, sokszor mindenre vissza kérdezünk, illetve valószínű, hogy sokszor, sokan fognak ránk furán nézni. Egy idő után azonban kezdjük megszokni a nyelvet. A hangokat, a hanglejtést, a hangsúlyt, egyre könnyebben értjük meg a korábban ismeretlen szavakat. Hosszabb idő után azon vesszük észre magunkat, hogy olyan szavakat használunk pl. angolul, melyeknek a magyar megfelelőjét esik nehezünkre megmagyarázni akár magunk számára is. Egyszerűen fogalmazva elsajátítjuk a nyelvet, a szófordulatokat és a gyakori kifejezéseket egyszerre tanuljuk meg.

nyelvek

Természetesen a nyelvkönyvek nagyban segítik a nyelvtanulást, de számos olyan dolgot nem tudnak nekünk megtanítani, melyet csak a valódi idegen nyelvi környezetben sajátíthatunk el. Ezek közül talán a legfontosabb a kiejtés. Egy helyes kiejtés még a gyengébb lexikális tudással bíró diákot is kiemeli a többiek közül egy haza idegen nyelvi tanórán vagy nyelvvizsgán.

Ha szerencsénk van, nem csak idegen nyelvi területen tölthetünk el hónapokat pihenéssel kiegészítve, hanem akár intenzív nyelvtanfolyamokon is részt vehetünk egy adott külföldi ország iskolájának tanóráin. Sajnos az ilyen lehetőség csak keveseknek adatik meg, éppen ezért ha részünk lehet benne, ki kell használni minden percét. Rengeteget profitálhatunk belőle az iskolai és a dolgozó munkás évek alatt is.

Hasznos, ám kevésbé ismert gyógyászati termékek

Manapság rendkívüli népszerűségnek örvendenek a gyógyászati termékek, kiváltképp, ha azokat az interneten keresztül elérhetjük, összehasonlíthatjuk más kereskedők ajánlatával. A vásárlás gyors, egyszerű, kiszámítható és sok esetben élhetünk az elállási jogunkkal. Mondhatni minimális a vásárlás kockázata, az interneten keresztül szinte minden márkanév és termék könnyedén leellenőrizhető. Árak tekintetében ugyan elképzelhető egy-egy termék esetén nagy szórás, de általában véve elmondható, hogy az internetes webáruházakból kedvezőbb áron juthatunk néhány termékhez, mintha egy hagyományos üzletben vásárolnánk meg azokat. Ilyen gyógyászati termékek például: felkaros vérnyomás mérő, ultrahangos inhalátor, elektromos ágymelegítő, gyógypapucsok alkoholszonda, stb.

Az interneten keresztül valójában olyan termékek is elérhetőek, melyekre nem is gondolnánk, hogy szükségünk van, mégis hasznosak lehetnek. Ilyenek például egyes speciális gyógyászati termékek: allergia kezelő készülékek, vízszűrő készülékek, memória habos párnák, sópipák, horkolásgátló, raszterszemüveg, fürdőkristály és társai. Érdemes a gyógyászati termékéket árusító internetes áruházak kínálatát böngészni, mert gyakran kifejezetten hasznos újdonságokra lelhetünk és gyarapíthatjuk ismereteinket. Léteznek például különböző vízszűrő-víztisztító berendezések. Ezen készülékek olyan alkotóelemeket vagy szennyeződéseket tudnak kiszűrni a csapvízből, melyről rövid távon nem gondolnánk, hogy károsak lehetnek – hosszú távon azonban gyengíthetik immunrendszerünket.

Számos allergiát kimutatni képes gyorsteszt is elérhető már az interneten keresztül. Ezek segítségével olyan dolgokat tudhatunk meg szervezetünkről, melyek igencsak nagy segítségünkre lehetnek a mindennapok során. Elképzelhető olyan enyhe allergia vagy ételintolerancia melynek gyakran nincs látványos hatása (vagy már hozzászoktunk) a hétköznapok során, azonban enyhe fáradtságot, kimerültséget, levertséget okoznak. Ezt gyakran a munkahelyi stressznek tulajdonítjuk, holott a probléma forrás néha egészen máshol keresendő.

Milyen előnyökhöz jut, ha napelemet használ?

Biztosan Ön is elgondolkodott már azon, hogyan csökkenthetné az energia számláit. Nos, ennek az egyik leghatásosabb módja, ha megújuló energiaforrásokat kezd használni.
Ezek az energiaforrások (pl.: Nap, szél, víz) folyamatosan az emberiség rendelkezésére állnak, azonban megfelelő eszköz nélkül nem hasznosíthatók.

Mind közül a legelterjedtebb a napenergia, mely ahogy a neve is mutatja a Napból nyert energián alapszik. Ezt aktívan csak naperőművel, napelemmel vagy napkollektorral hasznosíthatja. (A napelem és a napkollektor nem ugyanaz: a napelemmel elektromos áramot, a napkollektorokkal pedig főleg meleg vizet termelhet.) Ezeknek a rendszereknek a kiépítését érdemes szakemberre bízni, hiszen csak akkor fognak hatékonyan működni, ha megfelelően vannak felszerelve.

napelem

A Nap energiája, sugárzása ingyenes és belátható időn belül kifogyhatatlan. Méghozzá olyannyira, hogy az egész emberiség teljes energiaigényét képes hosszútávon fedezni. Ennek tudatában jogosan vethetné fel hogy: akkor miért nem ezzel üzemeltetünk mindent? A válaszra és a megoldásra azonban még várni kell, de ha szerencsénk van már nem sokat!

Mielőtt azonban nekilátna saját házához napelemeket vásárolni, kérjen árajánlatot Magyarország legnagyobb energiaszolgáltatójától! Az enHome honlapján napelem kalkulátor segít Önnek, hogy az otthonához legjobban passzoló napelemes rendszerről kapjon árajánlatot. Ezután következik a személyes találkozó, mikor felmérik otthona minden szegletét, melynek során esetlegesen más zöld tippeket is kaphat.
De nézzük mit is nyerhet azzal, ha napelemeket használ:

  • hosszútávú pozitív beruházást, hiszen néhány év alatt megtérül a napelem ára, és nem lesz sok számjegyes villanyszámlája;
    növelheti ingatlana értékét;
  • csökkentheti otthona CO2 kibocsátását;
  • részese lehet a zöldebb környezet kialakításának;
  • gyermekeire egészségesebb bolygót hagyhat hátra;
  • mivel a napelemes rendszerekben nincsenek mozgó, zörgő alkatrészek, nem kell külön energiát (és pénzt) fordítania a rendszeres karbantartásra;
  • minden napelemre több tíz éves garanciát vállalnak a gyártók, így nem kell folyamatosan attól rettegnie, hogy ha egy elromlik, nem lesz pénze kicserélni;
  • a fosszilis energiahordozókkal szemben, ha a napenergiát használja nem kell a nagy cégek díjemelésétől tartania!

Hobbi, művészet vagy munka?

Sajnos nem könnyű megtalálni azt a hivatást, melyben igazán kiteljesedhetünk, ami lelki feltöltődést ad, és amiben még szívesen fejlődnénk is. Mégis sokan közülünk olyan különleges helyzetben vannak, hogy a munkájuk egyben a hobbijuk is. Ők nem elgyötörten és fáradtan érkeznek haza, sokkal inkább vidáman. Ha ránézünk vagy beszélgetni kezdünk egy ilyen személlyel, akár még ránk is olyan hatással lehet, hogy komolyan elgondolkodunk, nem kellene-e váltanunk, hogy mi is ilyen kiegyensúlyozottak legyünk?

Nos, ehhez vegyünk sorra, milyen munkák jöhetnek szóba!
Valakinek az orvoslás, a másokon való segítés, gyógyítás az az álomszakma, ahol ő kiteljesedhet. Ezzel csupán az a probléma, ha valaki nem végez el fiatalon egy orvosi egyetemet, nem valószínű, hogy a későbbiekben fehér köpenyt húz. Ilyenkor érdemes alternatív állások után nézni, például: szociális otthonok, családsegítő intézmények, nemzetközi szervezetek önkéntesének állni.
Hasonló a helyzet a rendőrök, a tűzoltók, a pedagógusok, vagy akár a tudósok körében. Ha már túlkorosnak érzi magát a váltáshoz, ahhoz, hogy visszaüljön az iskolapadba, keressen alternatív megoldásokat.

bmax

Térjünk át most a kétkezi munkákra, melyek során olyan dolgokat alkothatunk, amik műalkotásnak is megállnák a helyüket. Ilyen szakma például a bádogos, a festő, az építész, a hegesztő, vagy éppen a varró(nő). Gondoljunk csak bele: a semmiből egy tökéletes, szemet gyönyörködtető műalkotás születhet. Ezekhez még talán iskolai papírra sincs szükségünk, hiszen ha valaki nagyon jó valamiben, nem kérdezik honnan is tudja mindazt, a lényeg, hogy jól dolgozik. Így válhat a hobbiból szerethető munkahely.

A festő nem csak szobákat mázolhat egyszínű fehérre, hiszen festhet rá mintát, akár csak egy vászonra. Ehhez nincs szükség másra csak festékre és ecsetre.
Egy jó hegesztéstechnikai szakembernek csak egy megfelelő hegesztőgép kell és már dolgozhat is a világ bármely pontján. Azon kívül, hogy rendbe hozza a kertkaput, általa válhat az egyszerű vasdarabokból egy kész használati tárgy, vagy akár eladható művészeti kincs.
Egy varrónőnek sem kell egész nap egy gyárban robotolnia, hiszen ha érez magában elég bátorságot és kreativitást, ezt akár örömmel is végezheti saját ruhakészítő szalonjában. Minden ma híres ruhatervező a varrógép mellett kezdte munkáját.

Mindezek tudatában érdemes példaképet keresni közvetlen közelünkben, továbbá érdemes elgondolkodni új munka és/vagy munka keresésén is!

Takarítással az allergia ellen!

A statisztikák szerint sajnos hazánkban sem csökken az allergiás megbetegedések száma, mi több egyre többen esnek áldozatul az allergiával járó kellemetlen tüneteknek. Az allergiás reakciók hátterében a leggyakrabban a különféle növények pollenjei állnak, ugyanakkor említést érdemel még az állati szőr, a por vagy az atkák ürüléke is, ezeket az anyagokat összefoglalóan, allergéneknek nevezzük.

Az allergia kialakulásának okait a mai napig kutatják. Egyes vélemények szerint a finomított és kész ételek által bevitt rengeteg mesterséges anyag okolható, míg mások a megnövekedett légszennyezettséget teszik felelőssé. A tünetek hátterében az immunrendszer túlműködése áll, olyan anyagokkal szemben, amikre addig nem reagált a szervezet. A szénanátha tüneteit, a szervezet által termelt, és a védekezést szolgáló fehérjék, többek között a hisztamin okozza, azáltal, hogy gyulladást idéz elő, az allergénnel elsőként találkozó szervben, így a pollenek esetében az orrban és szemben.

A szem és torokviszketés, könnyezés, tüsszögés, bedugult orr és erős orrfolyás mind az allergia egyértelmű jelei. A patikákban rengeteg gyógyszer közül választhatunk, egyénfüggő, hogy kinek melyik válik be. Ezekről a gyógyszerekről azonban tudni kell, hogy kizárólag a tüneteket kezeli, magát az allergiát nem szüntetik meg. Tehát, ha egyszer allergiásak lettünk, nagy valószínűséggel azok is maradunk, mivel az orvostudomány ez idáig nem tudott végleges megoldással szolgálni. A természetgyógyászat terén azonban már értek el sikereket például talpmasszázzsal. Talán a gyógyszeres kezelés költséghatékonyabbnak tűnik elsőre, sokan is választjuk ezt az utat, még ha be is látjuk, hogy tökéletesen tünetmentesek soha nem leszünk a gyógyszerekkel, csupán enyhíteni tudják azokat. Éppen ezért érdemes olyan további intézkedéseket eszközölni, amelyekkel a leginkább minimalizálni tudjuk a kellemetlenségeket.

A lakást természetesen nem tudjuk pollen mentesíteni, viszont a porszívózással, sokat javíthatunk a helyzeten. A takarítógép kölcsönzőknek köszönhetően, ma már a nagy teljesítményű porszívógépek is könnyen és megfizethető áron elérhetőek. Ha nem akarjuk ezeket az eszközöket megvásárolni, elég, ha havonta egyszer egy ipari porszívót kölcsönzünk és alaposan kitakarítunk vele. Tovább csökkenthetőek a tünetek, ha a bútorokat is rendszeresen kezeljük kárpittisztítógéppel, amibe szintén nem szükséges beruházni, érdemes előtte tenni egy próbát, hogy valóban beválik-e, ezt követően még mindig megvásárolhatjuk a gépet. Kárpittisztító gép kölcsönzésről minden takarítógép-bérléssel foglalkozó üzlet gondoskodik.

Fedezzük fel hazánk meseszép tájait!

Vitathatatlan, hogy hazánk gyönyörű természeti kincsekkel megáldott ország. Minden tájegységnek megvan a maga sajátos és utánozhatatlan szépsége.

tajak

Akinek volt már szerencséje bejárni az Alföldet, tapasztalhatta, hogy a nagy síkság álarca valójában mennyi szépséget is tartogat. Az Északi-középhegység hatalmas erdei megunhatatlan és csodálatos túrázási lehetőségeket kínálnak. Ugyancsak páratlan természeti látványban lehet részünk, ha a vadregényes Dunakanyarba látogatunk. A mai napig fennmaradó mondák történeteivel fűszerezett Balatont és az északi partot övező hegyek lankáinak zamatos borai nagy népszerűségnek örvendenek határon innen és túl egyaránt.

Mégis fordítsuk most figyelmünket a Dunántúli-dombság legnyugatibb csücske felé, az Őrségre. Ez a történeti és néprajzi tájegység az országhatáron túl, Szlovéniába is átnyúlik. A gazdag történelmi múlttal büszkélkedhető vidéket, már a honfoglaló magyarok is lakták. A dombokkal, erdőségekkel, patakfolyásokkal tarkított terület, maga a béke szigete. Az itt található természeti szépségek és a kedves, hangulatos települések, remek kikapcsolódási lehetőséget kínálnak, mindazok számára, akik a városok poros forgatagából egy kis nyugalomra vágynak.

Számos érdekességre, különféle programokra és túrázási lehetőségre számíthatnak a környéket felfedezni vágyó látogatók. Érdemes tájékozódni a minden évben megrendezésre kerülő Őrségi vásár időpontjáról. A gazdag és színes hagyományokkal rendelkező térség számos kézműves vásárnak szolgál helyszínéül. Az országszerte híres Nemzetközi Fazekas találkozónak, az őrségi kézművesek fellegvára, Nagyszombatfa ad otthont. A vásár és kiállítás, hazai és külföldi fazekasok munkáit ismerteti meg az érdeklődőkkel. Szintén sok látogatót vonz a Hétrétország – Szerek, porták fesztiválja, amely kulturális rendezvénysorozat egyik programja, az Őrségben élő és alkotó művészek portájának, munkásságának bemutatása. A környéken számos hangulatos és autentikus őrségi szállás található. Családoknak és nagyobb baráti társaságoknak kiválóan alkalmas lehet, a gyakran mesés környezetben lévő őrség vendégházak egyike. Tervezzük az idei nyaralásunkat az Őrségbe, fedezzük fel ennek a gyönyörű vidéknek a szépségeit, és garantáltan feledhetetlen élményekben lesz részünk!

Fotók, melyek beárnyékolják a Föld napját

Hazánkban (több mint 17 másik országgal együtt) minden év április 22. napján megemlékezünk a bolygóról, amelyen élünk, és ami életet ad nekünk, a Földről. Ennek kapcsán több rendezvényt, kiállítást, felvonulást szoktak szervezni. Ezekre általában csak azok látogatnak el, akik már eddig is környezettudatosan éltek, míg azokhoz, akik pazarlóan, szemetelve, a Földet semmibe véve élnek, továbbra sem jut el hozzájuk az üzenet.
Mi most összegyűjtöttünk néhány ijesztő képet, hátha azok is látják a pusztítás következményeit, akik igazából felelősek érte!

fn6

Milyen hatást gyakorol az agyra a scifi olvasása?

A scifi vagy más néven tudományos-fantasztikus művek egy olyan művészeti alkotásokat jelentenek – legyen irodalmi vagy akár film – amely valós alapokból építkező, képzeletbeli tudományoknak a társadalomra kifejtett hatását mutatják be.

scifi

A ScifiMarket.hu egy olyan online webáruház, ahol a scifi témában íródott könyvek klasszikusai vásárolhatóak meg. Olyan, máig népszerű és hatalmas rajongói tábornak örvendő művek találhatóak ezen a webshop oldalon, mint a Star Wars trilógia, az Asimov könyvek vagy a Dűne-univerzum. Ezek a könyvek máig töretlen érdeklődéssel büszkélkedhetnek. Ezek a scifi könyvek generációkon át is meg tudták őrizni rejtélyességüket, mondanivalójuk örök érvényű. Megalkotásuk rendkívüli fantáziát igényel. Jó néhány kutatást végeztek már arra vonatkozóan, hogy milyen hatást gyakorol az agyra a science fiction olvasása. Megállapították, hogy az ilyen témájú könyvek a jobb agyféltekét aktiválják, és segítik a két agyfélteke összehangolt működését.
Jellemzőjük, hogy általában egy lehetséges jövő képeit elevenítik meg, ahogy a Star Wars könyv és Isaac Asimov könyv is az emberiség jövőjét és a társadalmi viszonyok alakulásának kérdését veszi górcső alá.

Isaac Asimov orosz származású amerikai író és biokémikus volt. A két legismertebb Asimov könyv az Alapítvány-trilógia és a Galaktikus Birodalom-sorozat. Ezekben a könyvekben tudományos szemmel foglalkozik a jövőkutatás témájával. Az időutazás kérdése a mai napig központi kérdésként jelenik meg, szerte a világban kutatják a megvalósítás lehetséges módjait.

A Csillagok háborúja könyvet George Lucas szerezte majd filmesítette meg. A minden képzeletet felülmúló és továbbra is szárnyaló sikert hozó Star Wars könyv a mai napig nagy érdeklődésnek örvend; ez a népszerűség minden bizonnyal az egyedien megalkotott jövőbeni világképnek is köszönhető. A történet helyszínéül idegen világok szolgálnak, a fontosabb mellékszereplőket emberi tulajdonságokkal felruházott idegen fajok vagy esetleg robotok testesítik meg. A Jó és Gonosz harca, valamint a legkisebb fiú jellemfejlődése és győzelme mitikus szálakat von a történetbe.

A Frank Herbert által írt Dűne könyv egy szintén méltán nagy sikerű scifi sorozat, melyekben a szerző szociológiai, politikai és ökológiai kérdéseket feszeget. A Dűne könyv sikerét újabb művek követték, míg végül egy egymással tökéletes egységet alkotó regényciklussá nőtte ki magát.