Tippek a sikeres és gyors nyelvtanuláshoz

A nyelvtanulás nem feltétlenül egy ördögien nehéz dolog. Egy új nyelv gyors és könnyű elsajátításának rengeteg módja van. Ehhez viszont kitartásra és türelemre van szükség. Nem szabad feladni! Következzen néhány tipp, melyek segítségével Ön is sikeresen és nem utolsósorban könnyedén elsajátíthat egy idegen nyelvet.

Üdvözlések

1. Legyen elszánt!
A nyelvtanulás egyik legfontosabb alapkövetelménye az elszántság. Ehhez pedig elengedhetetlen tényező a rendszeresség. Ma már léteznek olyan ingyenes email tanfolyamok, melyek segítségével lépésről-lépésre sajátíthat el idegen nyelveket. Ilyen például a nyelvmester.hu, mely egy hatékony angoltanulási módszert kínál teljesen ingyen.

2. Jegyzeteljen!
A Post-it remek eszköz lehet a nyelvtanulás során. Helyezzen el cetliket a lakás különböző pontjain, és írja rá azokat a dolgokat, amikkel nap mint nap találkozik! Cetlik mehetnek az ablakra, szekrényre, tükörre és bármire, ami mellett sokszor megfordul. Akár egész mondatokat is kitehet például a fürdőszoba tükör mellé, ahol reggelente a legtöbb időt tölti el az ember. Hagyja kint őket egy hétig, hogy rendesen memorizálja őket az agy, aztán jöhet a következő adag cetli új szavakkal és mondatokkal.

3. Csapatmunka
Keressen egy ismerőst/barátot, akinek az az anyanyelve, amit Ön tanul. Ha nincs ilyen a környezetében, akkor sincs veszve minden! Próbálkozzon online! A Facebook és a Badoo például remek eszköz új ismerősök szerzésére. Az új nyelvek tanulásában hatalmas előnyt jelent, ha van kivel beszélgetni az adott nyelven.

4. Nézze, hallgassa és tanuljon!
A filmek és a televíziós műsorok rengeteget segíthetnek a nyelvtanulásban. Keressen olyan csatornát, ahol azon a nyelven beszélnek, amit Ön tanul, és nézze amilyen gyakran csak lehet! Ezzel a módszerrel bámulatosan felgyorsulhat a nyelvtanulás folyamata. Olyan szavakat fog hallani, amik ismerősek lehetnek a korábban tanultakból, és olyanokat is, amiket még nem hallott azelőtt. Ha úgy érzi, túl gyors, ahogy beszélnek a szereplők, nézze feliratosan (természetesen nem magyar felirattal).

Ezeknek a segítségével könnyebben és gyorsabban sajátíthat el idegen nyelveket. Legyen napi rutin a nyelvtanulás, hogy minél hamarabb folyékonyan beszélhessen barátaival vagy hogy külföldön vállalhasson munkát!

Röviden a lézervágásról – Mi az, mihez és hogyan alkalmazzák?

A legtöbben már tudják, hogy az angol “LASER” szó valójában egy rövidítése a “Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation”-nek, ami magyarul annyit tesz: fényforrás, amely indukált emissziót használ egybefüggő fénysugár létrehozására.

Az első lézert 1960-ban egy amerikai tudós fejlesztette ki. Azóta számos felhasználási területen alkalmazzák, úgy mint például az egészségügyben (szemműtéteknél, fogfúrásnál), járművek navigációjánál, rakétaelhárításnál, vagy villámvédelemnél. De, ami talán a legkézzelfoghatóbb mindenki számára az az ipari lézervágás.

Lehet, hogy eddig sokan bele sem gondoltak, hogyan készül például egy-egy fából készült dekoráció (doboz, ajándéktárgy, szobor, karácsonyfadísz, stb.), plexiből készült ékszer, poháralátét, bélyegző, reklámfelirat, papírból vágott hobby termék, bőrből készült karkötő, ruhadarab, fém vagy alumínium autóalkatrész. Pedig ezek egyike sem olyan lenne amilyen, ha nem a lézervágás technológiáját alkalmaznák a gyártók.

Öv
Lézervágott öv

Falióra
Lézervágott óra

Karácsonyfadísz
Lézervágott karácsonyfadísz

A lézervágás egy olyan automatizált anyagszétválasztási eljárás, amelynél a vágáshoz szükséges hőenergiát a lézersugár biztosítja. Maga a lézersugár a szemnek láthatatlan, ám az eredmény annál látványosabb.
Nézzük pontosan hogyan is működik egy ilyen sokoldalú lézervágó berendezés:

Lézervágó működés közben

A számítógéppel vezérelt lézervágó gép apró lézernyalábja végighalad a vágandó anyagon, a lézer által eredményezett hő megolvasztja-elporlasztja a felesleges anyagot, ami nagyon szép éleket és tiszta vágást garantál. Gravírozás esetén a lézersugár a megfelelő helyeken csak az anyag legfelső rétegét párologtatja el, így alakul ki a kívánt kép, felirat.

A pontos lézervágás során, az előre megtervezett 2D-s és 3D-s modellek segítségével jelentősen csökkenthető a kárba veszett anyag és a hulladék mennyisége.
A mai modern fiber lézer berendezések kereskedelmi előnyei az alternatív technológiákkal szemben leginkább mégis abban mutatkozik meg, hogy jobb műszerezettségűek, illetve elegendő nekik kevesebb előkészületi idő és alacsonyabb befektetési költség is, ami a felhasználó számára óriási előnyöket jelent.

Kezdje úgy a napját, mint egy bajnok!

Az, hogy hogyan indul egy-egy reggele, meghatározhatja az egész napját. Az ébresztőórát sokan úgy használják, hogy újra és újra 5-10 percekre kikapcsolja, egészen addig, míg már alig marad ideje a reggeli készülődésre. Pedig, ha kirohan az ajtón és munkába menet bekap valamilyen gyorsételt, az negatív hatással lehet az egész napi teljesítményére és hangulatára. Az egész délelőttje félálomban fog telni, majd este csak későn fog tudni elaludni.

Mikorra állítsa az órát?
Érdemes kísérletezni, hiszen minden embernek más módszer lehet eredményes.
A szakértők azt javasolják, hogy állítsuk 10-15 perccel korábbra az ébresztőt, hogy lassan keljünk, legyen időnk egyet nyújtózkodni, ablakot nyitni, felfrissülni.
Azonban sokaknak inkább az válik be, ha olyan időpontra állítják az órát, aminél később már nem kelhetnek, elkerülve ezzel annak lehetőségét, hogy véletlen visszaaludjanak.

Mit reggelizzen?
Készítse elő reggelijét még este, hogy csak ki kelljen vennie a hűtőből. Az ideális napindító étkezés kenyérfélékből, gyümölcsökből, müzliből, tejtermékekből, és kevés fekete teából vagy kávéból áll. Ám a reggeli cukorfogyasztással óvatosan kell bánni, hiszen túladagolás esetében fennáll a stresszhormonok felbukkanásának lehetősége.

Mivel teheti könnyebbé az ébredést?
Az emberek egyharmada ébredés után még órákig nincs teljesen magánál. De vannak módszerek, melyekkel megkönnyítheti ezt a folyamatot.

  • Tegyen az ágy mellé egy pohár vizet, hogy felfrissítse szervezetét, továbbá a papucsát, és a köntösét, hogy egyszerűen belebújhasson miután kikelt az ágyból.
  • Töltsön el pár kellemes percet a reggelijével, miközben mentálisan felkészül az aznapi teendőire, így sokkal jobb kedve lesz a nap folyamán.
  • Frissítse vérkeringését és vegyen egy hideg zuhanyt! Ez elsőre rémisztőnek hangzik, de nagyon hatásos, csak hozzá kell szoknia.
  • A reggeli vagy a fürdő közben hallgassa mindig a kedvenc zenéit, mely egyszerre megnyugtatja és felpörgeti. A híreket mindenképp jó elkerülni, hiszen csak feleslegesen nőhet a vérnyomása.

Ha ezek ellenére sem indulna pozitívan a napja, tudatosan, még mindig befolyásolhatja a gondolatait. Az első reggeli gondolatok nagyon fontosak, illetve az is, hogy amit először megpillant pozitív benyomást keltsen (tehát ne az aznapi papírköteg legyen, amit a munkába visz).

Fogkő rombolók, avagy hogyan előzzük meg a baktériumok lerakódását

Fogkő akkor keletkezik, mikor a fogszuvasodást okozó baktériumok hozzátapadnak a fogzománchoz és egy ragadós réteget képeznek, mely aztán megerősödik és megkeményedik az íny és a fogak találkozásánál. Ezzel az a probléma, hogy a fogkőben élő baktériumok olyan savakat bocsátanak ki, melyek gyengítik a fogzománcot és növelik a fogszuvasodás és az ínygyulladás kialakulásának esélyét.

A baktériumok leginkább cukros és szénhidrátban gazdag ételekben szaporodnak. Így az alacsony cukortartalmú vagy cukormentes étrendek mellett kisebb az esély a fogkő kialakulásának, mivel ezekre kiegyensúlyozott szénhidrát, fehérje és olaj bevitel jellemző.

A fogorvosok szerint érdemes 3-6 havonta professzinális fogkő eltávolítást végezni, de hogyan védjük meg fogainkat a baktériumok elszaporodásától?
Következzen néhány fogkő megelőző technika a legújabb kutatások szerint.

Fogápolás

Fogkrém
Érdemes olyan fogkrémet választani, amin külön fel van tüntetve, hogy megelőzi a fogkő kialakulását. A triklozán antibakteriális hatása segít a fogkő csökkentésében és fogmosás után 12 órán át aktív marad a szájüregben.

Polifenolok
A zöld tea, a vörösbor és az áfonyalé ún. polifenolokat tartalmaznak, melyek csökkentik a fogkő képződést, és megállítják a fogszuvasodást okozó baktériumok lerakódását.
Kísérletek bizonyítják, hogy az olyan italok, mint az áfonyalé 50%-kal több baktériumot képesek lemosni a szájüregből. A polifenolok a fogzománcot oldó baktériumok savképzését is képesek megakadályozni. Egy Japánban végzett kutatás szerint csupán egy csészényi zöld tea már hozzájárul a fogak egészségének megőrzéséhez, illetve 20%-kal csökkenti a fogvesztés esélyét.

Zöld tea

Olíva olaj
Használjunk minél több olívaolajat a napraforgóolaj helyett! Az extra szűz olívaolajat salátákhoz és tésztákhoz, a simát pedig sütéshez, főzéshez javasolt használni. Az olívaolaj rengeteg jótékony hatása mellett csökkenti a fogkő képződést és még a fogakat is erősíti.
A Madridi Egyetem kutatói azután kezdték el vizsgálni az olívaolajnak ezt a hatását, miután felfedezték, hogy az olívaolaj gyártó üzemek környékén élők között nagyon kicsi a fogszuvasodás és az ínygyulladás előfordulási aránya. Rájöttek, hogy tartalmaz egy olyan antibakteriális erővel rendelkező összetevőt (oleuropein), amely megakadályozza, hogy bizonyos baktériumok a fog felszínéhez tapadjanak. Az olívaolaj egyébként egy olyan filmet képez a fogakon, ami a fogkő képződést is megakadályozza.

Olíva olaj

Fogkő romboló rágó
A xylitolt vagy sorbitolt tartalmazó rágógumik rágása csökkenti a fogkő képződést. A xylitolt nem tudják hasznosítani a baktériumok, ezért éheznek, majd elpusztulnak. Ha jelentős eredményt szeretnénk elérni, akkor a szakértők szerint négy héten át napi egy xylitol tartalmú rágógumit kell elrágni.

Rágógumi

Professzionális segítség
Bár a fogkő képződést csökkentő fogkrémek, rágógumik és italok lassítják a fogkő kialakulásának folyamatát, teljesen megszüntetni nem képesek azt. Ezért a fogkő fizikális eltávolítása elengedhetetlen. Nagyon fontos a rendszeres és alapos fogmosás. Érdemes kipróbálni az elektromos fogkefét, ami hatékonyabban távolítja el a fogkövet és a lepedéket, mint a hagyományos fogkefék. A fogorvosok rendszeres kontrolt javasolnak, hiszen még a megfelelő fogtisztítás mellett is kialakulhat olyan fogkő, melynek házilag történő eltávolítása nem megoldható.
Ráadásul ha az íny alatt alakul ki, az jelentősen növeli az ínygyulladás kialakulásának kockázatát. A komolyabb betegségek megelőzésének legjobb módja, ha gyakran ellátogatunk fogorvosunkhoz, aki a megfelelő speciális eszközökkel eltávolítja a fogkövet.

7 ok, hogy a jövőben mindenhez listát készíts

Ha szuper mozgalmas életet élsz, az lehet a kulcs a sikeredhez, hogy minden találkozóra időben odaérsz. Ehhez pedig elengedhetetlen egy határidőnapló, vagy legalább egy lista készítése, mely nyugalmat adhat a sok teendő között az élet bármely szakaszában (iskola, különórák, munka, család, stb).
Vess egy pillantást az alábbi tényekre, melyből kiderül pontosan mit is nyerhetsz azzal, hogyha mostantól mindenhez listát készítesz:

Lista

Szervezetté válsz
A listák az életed minden területén nagy segítségedre lehetnek. Megkönnyítik a mindennapi feladatok elvégzését, segítségükkel nem felejtesz el semmi fontosat és a munka mellett könnyedén tudsz időt teremteni a hobbidra is. Nem mellesleg segít elkerülni a stresszt.

Nyugodtabb leszel
Nagyon kellemetlen tud lenni, ha elfelejtesz egy megbeszélést, vagy az egyetemen kicsúszol egy beadandó határidejéből. Mindezek felesleges stressz források, melyeket könnyen el tudsz kerülni, ha feljegyzed magadnak. A listákkal megtakarított időt, így átcsoportosíthatod az élet fontosabb dolgaira, egy családi vacsorára vagy utazásra.

Több időd lesz
Akár hiszed akár nem, a lista készítéssel rengeteg időt szabadíthatsz fel. Ha van egy szuper hobbid, de úgy érzed nincs rá elegendő időd, a listákkal szoríthatsz neki. Gondold csak végig, ha lista nélkül mész boltba és elfelejtesz valamit, plusz időt kell szánnod rá, hogy újra elmenj csak azért az egy dologért.

A munka hőse leszel
Ez talán a legfőbb ok, hogy profi lista készítő váljon belőled. Ha arra törekedsz, hogy minél jobb benyomást kelts a főnöködben vagy tanárodban, ne hagyd a projekteket az utolsó pillanatra, készíts listát a teendőkről és oszd be az időd.

Nem fogsz elfelejteni dolgokat
Főleg ha nagyon feledékeny típus vagy, jól jöhet egy-egy lista a teendőkről, találkozókról. Csak nehogy azt felejtsd el, hogy listát kell készítened, vagy éppen azt, hová tetted a már korábban megírtakat.

Megbízhatóbb leszel
Amennyiben nem felejtesz el többé fontos dátumokat, családi vagy munkahelyi összejöveteleket, találkozókat, mindenki szemében megbízhatóbb ember válhat belőled.

Eredményesebbé válhatsz
Mindig legyen nálad papír és ceruza, hiszen sosem tudhatod mikor kell feljegyezned egy-két dolgot, feladatot, vagy új ötletet! “A szó elszáll, az írás megmarad.” Sokszor hallottad már, ugye? A munkahelyeden jelentős előnnyel indulsz munkatársaid előtt, ha egy megbeszélés során, te mindent feljegyzel, elkerülve így azt, hogy elfelejted.

Szúnyogháló típusok

Élvezi, hogy végre itt a jó idő és az otthonába csak úgy árad be a friss levegő? Szeret nyitott ablaknál aludni, hallgatni a tücskök ciripelését? Ugyanakkor gyűlöli, mikor szúnyogok zümmögésére kell kelnie, vagy épp pont miattuk nem tud elaludni? Ebben az esetben elengedhetetlen, hogy a nyílászárókra szúnyoghálót szereljen,amely hatékony védelmet nyújt a szúnyogok, legyek, darazsak és egyéb bogarak ellen.

Szúnyogháló

Ma már rengeteg szúnyogháló típus közül válogathat az üzletek polcain. Legyen szó ablakról, bejárati ajtóról, erkélyajtóról vagy akár tolóajtóról, mindegyikhez megtalálja az ideálisat.
Pontosan milyen típusok léteznek? Vásárolhat fix, tépőzáras, rolós, oldalhúzós, tolóajtós, nyílóajtós, redőnnyel integráltat, vagy speciális pliszét.

A fix keretes szúnyogháló télen könnyen levehető, tavasszal egyszerűen felszerelhető. A kerete alumínium vagy műanyag. A háló üvegszálas anyagból készül, mely az időjárásnak ellenálló, sűrű szövésű, szürke színű, műanyag bevonatú, optikai szempontból láthatatlan. Rögzíthető mágnessel, rugós stifttel, vagy beakasztó füllel.

A klasszikus, barkácsboltokban kapható tépőzáras szúnyoghálók nem annyira tartósak ugyan, mint a fix keretesek, de bármikor könnyedén eltávolíthatóak, és a legolcsóbb megoldásnak számítanak. Anyagát tekintve egyre több közül válogathat, további előnye pedig, hogy egyszerűen ollóval formára és méretre vághatja, továbbá egyszer-kétszer ki is moshatja.

A rolós szúnyogháló legfőbb előnye, hogy ha szeretné, egyszerűen felhúzhatja azt és kihajolhat az ablakon. Télen például folyamatosan felhúzva tarthatja, ennek köszönhetően kevésbé is koszolódik. Ez a típus tehát már egy modernebb, és elegánsabb megoldásnak számít. Redőnyök elé utólag is felszerelhető, illetve tetőablakra is jó megoldás.

Oldalhúzós hálót leggyakrabban erkélyajtókon, teraszajtókon láthat. Igazán időtálló megoldás, hiszen kerete miatt sem a szél, sem az eső nem tesz benne nagyobb kárt. A sűrű szövésű, optikai szempontból láthatatlan hálót az ajtó tokjára kell rögzíteni, így a háló egy keskeny alumínium keretben fut, ami vízszintesen oldalra húzható. Alkalmazható egy szárnyú, illetve dupla szárnyú ajtónál is.

A pliszé rovarháló mind közül a legszebb és legmodernebb. Dekoratív kinézete miatt nem fog a szoba összképébe rondítani, ráadásul még ferde kivitelben is felszerelhető. Igazán strapabíró, így ha kisgyermekek vagy állatok laknak a házban, nem kell félni, hogy kiszakítják.

8 film a nyolclábúak szerelmeseinek

A soklábú, sokszemű, szőrös testű pókok sokunk rémálmának főszereplői. Ezek a kis lények nap, mint nap érdekes, geometrikus hálókat szőnek a szobák sarkaiba és ijesztgetik az ott élőket. Ugyanakkor vannak, akik nem hogy nem félnek tőlük, de még ihletet is kapnak egy jó kis film elkészítéséhez.

Óriás pók

Nézzük tehát, hogy az arachnophobiában szenvedőknek mely mozifilmeket kell elkerülniük. Illetve hogy a pókmániákusoknak melyek az alapművek:

1. Pókember
Egyértelműen a lista első helyét érdemli. Szuperhősünk itt egy póktól kapja képességeit. A film szerint Peter Parker tulajdonképpen pókká alakul és világmegmentőset játszik három részen keresztül, vagy ha igazak a pletykák, akkor lassan négy.

2. Arachnophobia
Igazi klasszikus, bár magán viseli a ‘90-es évek poros katasztrófafilmjeinek “betegségeit”. Mindenesetre jó példa arra, hogy hogyan lehet a nézők környezetében olyasmit találni, ami miatt a moziból kilépve is intenzíven dolgozik bennük a film. Emiatt hatásos igazán.

3. Indiana Jones
Szinte mindegy, melyik részről beszélünk, hiszen mindben találkozhatunk pókos afférokkal. Nem csak hogy gyakran meggyűlik velük a baja Indy-nek, de sűrűn kell pókhálókon átrohannia vagy benyúlnia is.

4. Rémségek cirkusza
Itt a főhős pókmániás és elcseni a fővámpír, Larten pókját, aminek a mérge halálos. A színes-szagos nyolclábú akkora, hogy üveg mögött se látnánk szívesen. A kalamajkát a filmben az okozza, hogy ez a kis jószág rossz kezekbe kerül.

5. Reszkessetek betörők
Kedves motívumként Kevin bátyjának tarantulája elveszik a film kezdetén, aztán persze a legjobb pillanatban előkerül.

6. A gyűrűk ura
A Banyapók egyike a rengeteg akadálynak, melyet Frodónak sikerrel kell vennie. Vajon sikerül? A film végén kiderül.

7. Harry Potter
Főhősünk nagyra nőtt barátjának, Hagridnak van egy kedves háziállata, mégpedig egy elefánt méretű pók, kinek neve Aragog. Képes kommunikálni az emberekkel, ráadásul profi baziliszkusz gyilkos.

8. Vizipók-csodapók
Gyermekkorunk ártatlan klasszikusa. Stan és Pan pókban. A buborékfenekű lila pók beszél és cselekszik, míg a zsémbes Keresztespók barátja csak lustálkodik.

Ékszerek régen és most

Az ékszerek viselése mindig fontos szerepet játszott az emberek életében. A különböző korokban és kultúrákban eltérő módon, de mindig jelen voltak, és nem csak a nők, hanem a férfiak körében is. A ruházat kiegészítőjeként viselték, előnyösebb külsőt varázsolva maguknak. A kor és a rang kifejező eszközei voltak.

Az ősi barlangrajzokból tudjuk, hogy már az őskorban is hordtak ékszereket a nők, a férfiak, és a gyerekek egyaránt. Ezek főként állati csontból, kagylóból, csigából, növényekből készültek. A kutatók szerint szimbolikus jelentősége volt az ékszereknek, a csoporthoz tartozást vagy épp ellenkezőleg, az egyén különbözőségét jelölhették. Egyes törzsek még azt is feltételezhették, hogy a megfelelő ékszer viselése megvédi őket az ártó szándékoktól.

Régi ékszer

Az ókori Egyiptomban már valódi kultusz övezte az ékszereket. A különböző karkötők, nyakláncok, fejdíszek rangkülönbség jelölésére szolgáltak. A részletesen kidolgozott gyönyörű arany ékszereket színes üvegekkel díszítették. A legközkedveltebb motívumnak a szkarabeusz bogár számított. Úgy tartották ugyanis, hogy viselőjét megvédi a rossz szellemektől, és mindig szerencsét hoz neki.
Az ókori Rómában, Görögországban, illetve Mezopotámiában is hasonló volt a helyzet, az ékszerek viselése a társadalmi hovatartozást jelképezték. Ők főleg gyöngyöt és kagylót használtak alapanyagként, és az egyes ékszerek értékét az alapanyag minősége határozta meg, ugyanúgy mint napjainkban is.

Ékszerek

Érdekes, hogy a régészek egy-egy ásatás során több eltérő ékszert is szoktak találni, ez feltehetőleg azt bizonyítja, hogy az ékszereket tudatosan viselték, állandóan változtatták a formájukat, mintájukat, vagyis pont úgy változott a divat, mint manapság.

A középkorban a nemesfém használat került főszerepbe, melyeket drágakövekkel tettek díszesebbé. Miután megtiltották a mesterembereknek és földbirtokosoknak az arany és ezüst viselését, az ékszerek nyújtotta csillogás kizárólag a nemesek előjoga lett. Ebben a korban kaptak nagyobb szerepet a vallásos ékszerek, főként a gyűrűk a papok körében, illetve a XIII. századtól a keresztény egyház esküvői szertartásának is részese lett a karikagyűrű.

Gyűrű

Az ékszerkészítés a reneszánsz idejére nőtte ki magát. Az új, korszerűbb technikáknak köszönhetően olcsóbbá vált az előállításuk, így már a köznép is meg tudta vásárolni őket.

Mindennapos ékszer viseletről a XVIII. századtól beszélhetünk. Ekkor minden viseletnek meg volt a hozzá tartozó kiegészítője (fejdísz, bross, cipőcsat), ékszere (karkötő, fülbevaló, nyakék).
A XIX. században egyre többet használták a gyémántot is, mint díszítő elem. Egyre jobban elterjedtek az ékszeres ládikák, a parfümös üvegcsék, és a fésülködő tükrök is. Ebben a században Amerika is bekerült a jelentős ékszergyártó cégek piacára. Máig is meghatározó nagy mamutvállalatok kezdték meg ebben az időszakban működésüket, például: Tiffany, Swarovski, Bvlgari, Cartier.

Nyaklánc

A XX. század egy nagyobb forduló pont volt, hiszen ekkorra teljes mértékben kifejlődött az ékszerkészítés technikája és módszere. A gépesítésnek köszönhetően a kínálat még színesebb lett. A két világháború között a bizsuk voltak a legfelkapottabbak. A háborúk után pedig az országonként eltérő képző- és iparművészeti irányzat hatására az ékszerek terén is több változás történt. A fókusz a visszafogottabb, nőiesebb formákra terelődött, az egyik legjellemzőbb motívuma a szitakötő volt.

A hatalmas választék és a darabok sokszínűsége jellemzi azóta is az ékszereket. A boltok polcain a nemesebb, drágább ékszerektől az egyszerűbb bizsukig minden elérhetővé vált az emberek számára. Egyesek szerint az ékszerek napjainkban is védelmet nyújtanak azáltal, hogy magabiztosabbak vagyunk viselésük során. Érdekes, hogy míg régen a nők, illetve a férfiak egyaránt viseltek ékszereket, addig mára ez inkább a nők kiváltsága lett. A férfiakon főleg órákat, esetleg fülbevalót vagy mandzsettagombokat láthatunk.

Biztosan jó helyre adakozik?

Adakozhatunk beteg gyerekek gyógyíttatásáért vagy taníttatásáért, stb. Jóhiszemű adakozóként azonban óvatosnak kell lennünk, mikor a több ezer alapítvány közül választunk. Hogyan válasszuk ki a megfelelő alapítványt és mire figyeljünk adakozáskor?

Nézzen mélyen a lelkébe!
Jó helyre adakozzunk
Nem érdemes elsietni az első felajánlással vagy bedőlni a böngészőben elsőként felugró ablaknak. Tisztában kell lennie azzal, hogy pontosan mi a célja az adakozással. Fedezze fel, hogy milyen jellegű alapítványt szeretne támogatni, és azt, hogy mik a céljai ezzel. Lehet ez egy olyan szervezet, akik egy konkrét betegség ellen küzdenek (rák, AIDS, stb.) vagy egy olyan szervezet, akik a fejlődő országokban élő gyerekek tanulmányait segítik. Ennek megállapítása elengedhetetlen, mielőtt pénzt adna bármilyen szervezetnek. Miután túl van az első lépésen, kezdjen el böngészni az interneten, hogy minél többet megtudjon arról a témáról, ami valóban érdekelné. Kérdezzen rá ismerőseinél, olvasson szakértői véleményeket!

Informálódjon alaposan, hogy elkerülje a szélhámosokat!
A kutatómunka után még biztosan nem szűkül annyira a kör, hogy csak egy szervezet maradjon a listáján. Próbálja meg összehasonlítani őket, hogy közelebb kerüljön ahhoz, amelyiket szívesen támogatná. Manapság már több olyan gyűjtőoldal létezik (például alapitvany.lap.hu), ahol egy helyen találja az alapítványokat és szervezeteket különböző szempontok alapján csoportosítva. Gondolja át alaposan, hogy miért és mennyi pénzt szeretne adni. Ha egy természeti katasztrófa után szeretne adakozni, győzödjön meg róla, hogy adott esemény valóban megtörtént. Ezt a vizsgálatot minden esetben el kell végeznie, legyen szó bármitől: betegségről vagy eseményről, stb. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem bízik meg adott szervezetben, csupán aggódik azért, hogy jó helyre kerül-e a pénze. Nézzen utána az áldozatok számának vagy érdeklődjön a helyi kormány helyreállítási programjáról.

Jogi háttér
Kétszer is gondolja meg, hogy a telefonon vagy email-ben adományt kérelmező szervezeteknek segít-e. Ebbe a kategóriába tartoznak az aluljárókban képeslappal koldulók is. Sajnos előfordulhat, hogy csalóhoz kerül a pénze, hiába vezérelte jó szándék. A szervezetek keresgélését és összehasonlítását követően elkezdheti szűkíteni a listát. Nézzen utána a szervezet pénzügyi hátterének, valós kiadásainak, keressen elérhetőségeket! Győzödjön meg róla, hogy valóban jó helyre kerül a pénze!

12 fogfehérítő étel

Azt már régóta tudjuk, hogy ha vakítóan fehér fogakat szeretnénk, akkor a vörös bor, a sötét bogyók és a fekete kávé fogyasztását lehetőleg minimalizálnunk kell. Rengeteg házi praktikáról is hallunk, ezen kívül a fogfehérítés már nem csak a fogorvosi rendelőkben, hanem a kozmetikákban is elérhetővé vált. De vajon léteznek olyan ételek, amelyek nem elszínezik, hanem pont, hogy elősegítik fogaink ragyogását, fehérségét? Próbálja ki az alábbi 12 természetes megoldást a brilliáns mosoly érdekében.

Fogfehérítő gyümölcsök

Eper
Bár az eper élénk piros, a benne található egyik fő komponens, az almaecet természetes módon tisztítja a fogakat, és kíméletesen távolítja el a fog felületén található elszíneződéseket. A friss, zamatos eper isteni bármilyen salátában, süteményben, joghurtban vagy csak simán, önmagában fogyasztva.

Olajos magvak
A mogyoró és hasonló kemény magvak rágcsálása segít a lepedék eltávolításában a fogak felszínének természetes csiszolásával. Uzsonnára például tökéletes választás egy maréknyi mandula teli fehérjével és egészséges zsiradékkal.

Hagymafélék
Bár randi előtt nem a legjobb fogfehérítő módszer, a kellemetlen szájszagot okozó hagymafélék jótékony hatással vannak a fogakra. Mivel színtelenek, ezért nem okoznak elszíneződést a fogakon. Miután megeszi az ember, nagy eséllyel rohan azonnal fogat mosni, ami valljuk be, az egyik legbiztosabb út a fehér fogak felé.

Alma
Az almába harapás nem csak hangos, de egészséges is. A ropogós gyümölcs rágása erősíti az ínyt, magas nedvességtartalma pedig serkenti a nyáltermelést, ezáltal eloszlatva és semlegesítve azokat a baktériumokat, melyek a rossz leheletért és a lepedékért felelősek.

Szóda-bikarbóna
A fogkrém helyett néha érdemes kipróbálni a hagyományos szóda-bikarbónát. Gyönyörűen eltávolítja a lepedéket és az elszíneződéseket.

Zeller és répa
Ez a két zöldség magas víztartalmának köszönhetően nem csak a karcsúság és az egészség megőrzésében segít, de a fogfehérítésben is igen hatékony, mivel az almához hasonlóan serkenti a nyáltermelést. Ezáltal segít a fogak közé ragadt ételmaradék eltávolításában, illetve erősíti az ínyt.

Brokkoli
A céklával és az áfonyával szemben, ez a ropogós zöldség nem ragad rá a fogakra, így nem okoz felszíni károsodást. Az ebédhez adott friss brokkoli tökéletes megoldás, ha nincs lehetőségünk fogat mosni, hiszen természetes módon tisztítja a fogak felszínét.

Sajt
A kemény sajtok teli vannak kálciummal, ami erősíti a fogakat és az ínyt. Ráadásul a legtöbb sajt majdnem színtelen, tehát nem színezi el a fogakat.

Narancs
Bár a narancsban található citromsav nagy mennyiségben károsíthatja a fogzománcot, kisebb dózisban (heti 2-3-szor egy gyümölcs) hozzájárulhat a ragyogó mosoly eléréséhez.

Víz
Fogaink fehérségének megtartása érdekében ajánlatos egy pár korty víz fogyasztása például két pohár vörös bor között, vagy sötét pigmentált ételek fogyasztáskor. A szén-dioxiddal dúsított ásványvizekkel viszont óvatosan bánjunk, mert nagyobb mennyiségben károsíthatja a fogzománcot.

Körte
A körte semlegesíti a kellemetlen szagokért és az elszíneződését felelős baktériumokat. Ennek a gyümölcsnek is magas a víztartalma, tehát hatékony az ételmaradékok eltávolításában.

Tej és joghurt
A tej és a joghurt magas kálcium tartalma miatt nagyon egészséges, mivel erősíti és fehéríti a fogzománcot. Azonban a magas kálcium tartalom nem minden esetben jelent hasonló hatást. A spenót például inkább okoz elszíneződést a fogakon. Fogyasszunk el tízóraira egy magas fehérje tartalmú görög joghurtot, vagy az esti sütihez igyunk meg egy pohár tejet a ragyogó mosolyért.