Takarítással az allergia ellen!

A statisztikák szerint sajnos hazánkban sem csökken az allergiás megbetegedések száma, mi több egyre többen esnek áldozatul az allergiával járó kellemetlen tüneteknek. Az allergiás reakciók hátterében a leggyakrabban a különféle növények pollenjei állnak, ugyanakkor említést érdemel még az állati szőr, a por vagy az atkák ürüléke is, ezeket az anyagokat összefoglalóan, allergéneknek nevezzük.

Az allergia kialakulásának okait a mai napig kutatják. Egyes vélemények szerint a finomított és kész ételek által bevitt rengeteg mesterséges anyag okolható, míg mások a megnövekedett légszennyezettséget teszik felelőssé. A tünetek hátterében az immunrendszer túlműködése áll, olyan anyagokkal szemben, amikre addig nem reagált a szervezet. A szénanátha tüneteit, a szervezet által termelt, és a védekezést szolgáló fehérjék, többek között a hisztamin okozza, azáltal, hogy gyulladást idéz elő, az allergénnel elsőként találkozó szervben, így a pollenek esetében az orrban és szemben.

A szem és torokviszketés, könnyezés, tüsszögés, bedugult orr és erős orrfolyás mind az allergia egyértelmű jelei. A patikákban rengeteg gyógyszer közül választhatunk, egyénfüggő, hogy kinek melyik válik be. Ezekről a gyógyszerekről azonban tudni kell, hogy kizárólag a tüneteket kezeli, magát az allergiát nem szüntetik meg. Tehát, ha egyszer allergiásak lettünk, nagy valószínűséggel azok is maradunk, mivel az orvostudomány ez idáig nem tudott végleges megoldással szolgálni. A természetgyógyászat terén azonban már értek el sikereket például talpmasszázzsal. Talán a gyógyszeres kezelés költséghatékonyabbnak tűnik elsőre, sokan is választjuk ezt az utat, még ha be is látjuk, hogy tökéletesen tünetmentesek soha nem leszünk a gyógyszerekkel, csupán enyhíteni tudják azokat. Éppen ezért érdemes olyan további intézkedéseket eszközölni, amelyekkel a leginkább minimalizálni tudjuk a kellemetlenségeket.

A lakást természetesen nem tudjuk pollen mentesíteni, viszont a porszívózással, sokat javíthatunk a helyzeten. A takarítógép kölcsönzőknek köszönhetően, ma már a nagy teljesítményű porszívógépek is könnyen és megfizethető áron elérhetőek. Ha nem akarjuk ezeket az eszközöket megvásárolni, elég, ha havonta egyszer egy ipari porszívót kölcsönzünk és alaposan kitakarítunk vele. Tovább csökkenthetőek a tünetek, ha a bútorokat is rendszeresen kezeljük kárpittisztítógéppel, amibe szintén nem szükséges beruházni, érdemes előtte tenni egy próbát, hogy valóban beválik-e, ezt követően még mindig megvásárolhatjuk a gépet. Kárpittisztító gép kölcsönzésről minden takarítógép-bérléssel foglalkozó üzlet gondoskodik.

Fedezzük fel hazánk meseszép tájait!

Vitathatatlan, hogy hazánk gyönyörű természeti kincsekkel megáldott ország. Minden tájegységnek megvan a maga sajátos és utánozhatatlan szépsége.

tajak

Akinek volt már szerencséje bejárni az Alföldet, tapasztalhatta, hogy a nagy síkság álarca valójában mennyi szépséget is tartogat. Az Északi-középhegység hatalmas erdei megunhatatlan és csodálatos túrázási lehetőségeket kínálnak. Ugyancsak páratlan természeti látványban lehet részünk, ha a vadregényes Dunakanyarba látogatunk. A mai napig fennmaradó mondák történeteivel fűszerezett Balatont és az északi partot övező hegyek lankáinak zamatos borai nagy népszerűségnek örvendenek határon innen és túl egyaránt.

Mégis fordítsuk most figyelmünket a Dunántúli-dombság legnyugatibb csücske felé, az Őrségre. Ez a történeti és néprajzi tájegység az országhatáron túl, Szlovéniába is átnyúlik. A gazdag történelmi múlttal büszkélkedhető vidéket, már a honfoglaló magyarok is lakták. A dombokkal, erdőségekkel, patakfolyásokkal tarkított terület, maga a béke szigete. Az itt található természeti szépségek és a kedves, hangulatos települések, remek kikapcsolódási lehetőséget kínálnak, mindazok számára, akik a városok poros forgatagából egy kis nyugalomra vágynak.

Számos érdekességre, különféle programokra és túrázási lehetőségre számíthatnak a környéket felfedezni vágyó látogatók. Érdemes tájékozódni a minden évben megrendezésre kerülő Őrségi vásár időpontjáról. A gazdag és színes hagyományokkal rendelkező térség számos kézműves vásárnak szolgál helyszínéül. Az országszerte híres Nemzetközi Fazekas találkozónak, az őrségi kézművesek fellegvára, Nagyszombatfa ad otthont. A vásár és kiállítás, hazai és külföldi fazekasok munkáit ismerteti meg az érdeklődőkkel. Szintén sok látogatót vonz a Hétrétország – Szerek, porták fesztiválja, amely kulturális rendezvénysorozat egyik programja, az Őrségben élő és alkotó művészek portájának, munkásságának bemutatása. A környéken számos hangulatos és autentikus őrségi szállás található. Családoknak és nagyobb baráti társaságoknak kiválóan alkalmas lehet, a gyakran mesés környezetben lévő őrség vendégházak egyike. Tervezzük az idei nyaralásunkat az Őrségbe, fedezzük fel ennek a gyönyörű vidéknek a szépségeit, és garantáltan feledhetetlen élményekben lesz részünk!

Fotók, melyek beárnyékolják a Föld napját

Hazánkban (több mint 17 másik országgal együtt) minden év április 22. napján megemlékezünk a bolygóról, amelyen élünk, és ami életet ad nekünk, a Földről. Ennek kapcsán több rendezvényt, kiállítást, felvonulást szoktak szervezni. Ezekre általában csak azok látogatnak el, akik már eddig is környezettudatosan éltek, míg azokhoz, akik pazarlóan, szemetelve, a Földet semmibe véve élnek, továbbra sem jut el hozzájuk az üzenet.
Mi most összegyűjtöttünk néhány ijesztő képet, hátha azok is látják a pusztítás következményeit, akik igazából felelősek érte!

fn6

Milyen hatást gyakorol az agyra a scifi olvasása?

A scifi vagy más néven tudományos-fantasztikus művek egy olyan művészeti alkotásokat jelentenek – legyen irodalmi vagy akár film – amely valós alapokból építkező, képzeletbeli tudományoknak a társadalomra kifejtett hatását mutatják be.

scifi

A ScifiMarket.hu egy olyan online webáruház, ahol a scifi témában íródott könyvek klasszikusai vásárolhatóak meg. Olyan, máig népszerű és hatalmas rajongói tábornak örvendő művek találhatóak ezen a webshop oldalon, mint a Star Wars trilógia, az Asimov könyvek vagy a Dűne-univerzum. Ezek a könyvek máig töretlen érdeklődéssel büszkélkedhetnek. Ezek a scifi könyvek generációkon át is meg tudták őrizni rejtélyességüket, mondanivalójuk örök érvényű. Megalkotásuk rendkívüli fantáziát igényel. Jó néhány kutatást végeztek már arra vonatkozóan, hogy milyen hatást gyakorol az agyra a science fiction olvasása. Megállapították, hogy az ilyen témájú könyvek a jobb agyféltekét aktiválják, és segítik a két agyfélteke összehangolt működését.
Jellemzőjük, hogy általában egy lehetséges jövő képeit elevenítik meg, ahogy a Star Wars könyv és Isaac Asimov könyv is az emberiség jövőjét és a társadalmi viszonyok alakulásának kérdését veszi górcső alá.

Isaac Asimov orosz származású amerikai író és biokémikus volt. A két legismertebb Asimov könyv az Alapítvány-trilógia és a Galaktikus Birodalom-sorozat. Ezekben a könyvekben tudományos szemmel foglalkozik a jövőkutatás témájával. Az időutazás kérdése a mai napig központi kérdésként jelenik meg, szerte a világban kutatják a megvalósítás lehetséges módjait.

A Csillagok háborúja könyvet George Lucas szerezte majd filmesítette meg. A minden képzeletet felülmúló és továbbra is szárnyaló sikert hozó Star Wars könyv a mai napig nagy érdeklődésnek örvend; ez a népszerűség minden bizonnyal az egyedien megalkotott jövőbeni világképnek is köszönhető. A történet helyszínéül idegen világok szolgálnak, a fontosabb mellékszereplőket emberi tulajdonságokkal felruházott idegen fajok vagy esetleg robotok testesítik meg. A Jó és Gonosz harca, valamint a legkisebb fiú jellemfejlődése és győzelme mitikus szálakat von a történetbe.

A Frank Herbert által írt Dűne könyv egy szintén méltán nagy sikerű scifi sorozat, melyekben a szerző szociológiai, politikai és ökológiai kérdéseket feszeget. A Dűne könyv sikerét újabb művek követték, míg végül egy egymással tökéletes egységet alkotó regényciklussá nőtte ki magát.

Mit kell tenni aranyér műtét után?

Aranyér problémával élni nem könnyű, rávenni magunkat a műtétre, megint csak nem egyszerű, de mindenképpen megéri, ezt azok is megerősíthetik, akik már átestek egyen.

Doktor és páciense

Az említett aranyér műtét hallatán mindenkit kiver a víz és csak arra koncentrál, hogy hamar túl essen rajta, azonban a beavatkozás utáni napokra és hetekre kevesen készülnek fel. Azt gondolhatjuk, hamar elmúlik minden fájdalom, és már nem kell vele törődnünk. Nos, ez sajnos nem így van. A helyzet természetesen sokkal jobb lesz, hiszen megszabadultunk egy nagy tehertől, és egy még nagyobb kellemetlenségtől, titoktól. Azonban a műtét utáni teljes felépülés általában eltart 2-3 hétig (amely természetesen függ a beavatkozás típusától, és az aranyér súlyosságától). Komolyabb fájdalmak csak a műtétet követő pár napban lehetségesek, erre az időszakra érdemes szabadságolni magunkat. A 3-4. naptól már sokkal jobban érezhetjük magunkat, de persze csak akkor ha betartjuk a szabályokat. Minden esetben konzultáljunk a kezelőorvosunkkal, hiszen ő pontosan elmondja mi a teendő az aranyér műtét után!

Azoknak, akik még nem estek át a műtéten, de már tudják, hogy sor fog kerülni rá, összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, hogy jó előre fel tudjanak készülni:

– Ülőfürdő: olcsó és hatékony megoldás lehet. Mielőtt a vízbe ülnénk, ellenőrizzük nem túl forró-e! Ezután felhúzott lábakkal üljünk a kádba, majd 15-20 percig maradjunk benne. A vízbe csak olyan porokat, gyógynövényeket tegyünk, melyeket az orvosunk jóváhagyott!
– Speciális párna: bizony, ez a párna a műtét utáni időszakban is nagyon hasznos lehet, így semmiképp ne váljunk meg tőle. Enyhíti a fájdalmat és segít a gyógyulásban.
– Az egészséges, rostokban gazdag táplálkozás, és a megfelelő mennyiségű folyadék (víz) fogyasztás elengedhetetlen a gyorsabb gyógyuláshoz, illetve főleg ezekkel akadályozható meg az aranyér újbóli kialakulása.
– Fájdalomcsillapító gyógyszer, krém, kúp, stb. megfelelő használata, az orvos előírása szerint.

Végül a kérdés, ami mindenkit talán a leginkább foglalkoztat: hogy kiújulhat-e az aranyér a műtét után? A válasz igen, kiújulhat, ha nem változtatunk életmódunkon és nem előzzük meg a gondot. Érdekes azonban, hogy ha csak 5-10 év elteltével jelentkezik újra aranyér, valószínű, hogy nem kiújult, hanem egy új aranyérbetegség képződött. A lényegen persze ez sem változtat, mindenképp keressünk fel egy proktológust!

A tíz legveszélyesebb foglalkozás a világon

Az ember néha elgondolkodik kényelmes irodájában ülve, hogy talán csinálhatna mást is, valami sokkal izgalmasabbat. Az izgalmaknak persze van pozitív oldala is, de gyakran az izgalmas pályák épp a legveszélyesebbek. Vagy mégsem? Érdekes, hogy a tíz legbalesetveszélyesebb munka között nincs ott sem a légtornász, sem a tűzoltó, sem az asztronauta. De még a katona vagy a rendőr sem.
Íme egy lista, amely az egész világra vonatkozik!

10. Autószerelő

Autószerelő

Meglepődtél? Pedig az autó fémből van, vegyi anyagokkal csordultig tele, ráadásul gurul is. Még szerelni is kész kaland!

9. Fémmegmunkáló

Fémmegmunkáló

Aki fémekkel dolgozik, az ki van téve tűznek, mérgező gőznek, éles, nehéz szerszámoknak. Ez így együtt elég, hogy a 9. helyre kerüljenek a kovácsok, hegesztők, lakatosok, bádogosok.

8. Katasztrófavédelem

Katasztrófavédelem

Magasság, mélység, leomló sziklák, támadó víz, tűz ostromolják a katasztrófavédelemben dolgozókat. Aki más életét menti, bizony könnyen maga is veszélybe kerül. Az áldozatos munkát emberek mellett kutyák is gyakran végzik, ők ugyanennyit kockáztatnak.

7. Köztisztasági munkások

Köztisztasági munkások

A hulladékban található veszélyes tárgyak, a nagy forgalom és a türelmetlen autósok teszik olyan veszélyessé ezt a szakmát. Van, ahol a legszegényebbek foglalkozása, máshol jól megfizetik azokat, akik mindnyájunk környezetét teszik élhetővé.

6. Aknaeltávolító

Aknaeltávolító

A háború békeidőben is szedi áldozatait. Az elaknásított területeket újra járhatóvá kell tenni, ez a munka azonban nagyon kockázatos. Igazi önfeláldozást és kötélidegeket igényel.

5. Személyszállításban dolgozók

Személyszállításban dolgozók

A személyi közlekedésben dolgozók, főként a taxisok, riksások nem csupán a forgalom veszélyeinek vannak kitéve. Gyakran éri őket támadás, rablás, vagy ittas személyek emelnek kezet rájuk.

4. Bányászok

Bányászok

A mélyben dolgozni igazi kihívás. A nyomasztó munkakörnyezet megszámlálhatatlan veszélyt rejt a mérges gázoktól a leomló falakig.

3. Kisgépvezető pilóták

Kisgépvezető pilóták

Nagy gépen repülni a világ legbiztonságosabb közlekedési módja. Gyakran éri baleset azonban a bozótpilótákat. A kis gépek nem tudnak olyan jól ellenállni az időjárás szeszélyeinek, mint nagy társaik.

2. Mélytengeri halászok

Mélytengeri halászok

A halászhajón sok a baleset. A talaj csúszós és ingatag, a halak hatalmasak és erősek, a tenger háborog. Kemény, edzett férfiaknak való munka.

1. Favágók

Favágók

Magasság, hatalmas, lezuhanó ágak és törzsek, éles fűrészek. A favágás a világ legveszélyesebb munkája.

Havas utakon

Hamarosan megérkezik a tél, fel kell készülnünk rá. Nem csak lakásunk fűtésrendszerét, vagy a ruhatárunkat kell téliesítenünk. Biztonságunk szempontjából talán a legfontosabb, hogy az autónkat is áthangoljuk a hideg évszak kívánalmaihoz. Különösen, ha hosszú utakat teszünk meg, fontos, hogy váratlan elakadások, nagy havazás alkalmával is viszonylag komfortosan tudjuk átvészelni a problémákat.

Mindig legyen autónkban néhány meleg pokróc!
Talán túlzásnak tűnhet, hiszen nem sarkvidéki túrára indulunk. A körülmények azonban összejátszhatnak ellenünk, előfordulhat, hogy hosszan kell a kocsiban ülni, vagy kiszállva több kilométert kell gyalogolnunk. Ilyenkor nagyon jól jön egy takaró, főleg akkor, ha gyerek is utazik velünk. Esetleges szerelőmunkákhoz a földre lehet teríteni, átázott kabát helyettesítésére is megfelelő.

Tartsunk a járműben egy tábla csokit és folyadékot!
Ugyanígy felesleges óvintézkedésnek tűnhet, de bizonyos kritikus helyzetekben nagyon jól eshet, ha van egy kis vésztartalékunk. Elakadáskor néha hosszan kell várakoznunk, és megéhezhetünk, megszomjazhatunk, vagy gyalog, hóban kell megtennünk az út egy részét. Gondoljunk csak a márciusi havazásra, amikor több ezren rekedtek autójukban!

Két régi Citroen a hóban

Két legendás Citroen, hóban

Vásároljunk jégoldó zárolajozót, fagyálló folyadékot, új ablaktörlő lapátokat!
Ezek a könnyen beszerezhető, nem nagy összegű dolgok mind-mind kényelmünket és biztonságunkat szolgálják. Ha külföldre utazunk, vegyük figyelembe, hogy bizonyos országokban a hólánc is az autó kötelező felszerelései közé tartozik, amit a határon ellenőrizhetnek. Ma már interneten is könnyedén megrendelhetjük a hiányzó, vagy elhasználódott alkatrészeket autónkhoz. Az ablakmosó tartályába érdemes nagyon alacsony hőmérsékletet is bíró mosószert tölteni, mely akkor sem fagy meg, mikor az ablakra spriccelve a menetszél éri. Az ablaktörlő lapátok legyenek újak, puhák, ne töröljenek csíkosra, mert a látási viszonyokat csak így tudjuk kissé javítani! A zárolajozót viszont nem célszerű az autóban tartani, hiszen gyakrabb eset, hogy beszállás előtt kell használnunk.

Vigyük szervizbe az autót – és magunkat is!
Természetesen a gumik cseréje, az akkumulátor ellenőrzése, a fékek és a lámpák beállítása is hozzá kell tartozzon a téli üzemmódra való átálláshoz. Legjobb, ha ehhez profik segítségét kérjük, számos márkaszerviz tart ősszel télindító akciókat. De mi se halogassuk az új szemüveg megcsináltatását, hiszen egy tökéletesen működő gépezetben is szenvedhetünk balesetet, ha vezetőjekén nem vagyunk a helyzet magaslatán.

Hajóval a világ körül

Amennyiben nem hajlamos a tengeribetegségre, egy hajós utazás lehet az egyik legpihentetőbb és legcsodálatosabb módja a világ felfedezésének. A tiszta tengeri levegő, a sós víz, a csodálatos állat-, és növényvilág mind-mind olyan dolog, melyet egy sima nyaralás során nem értékel annyira az ember. Sajnos a legtöbben úgy gondolják, hogy a hajókázás drága, pedig nem minden esetben az.

Ha szereti a kalandokat, van rá mód, hogy akár ingyen is körbeutazza a Földet.

Privát vitorlás hajók
A Földközi-tengeren rengeteg magánkézben levő 30-50 láb hosszú vitorlás van, melyekre a kapitány mindig keres legalább két vagy három önkéntest, akik segítenek neki átkelni a tengeren. Legközelebb a legénység eme tagja akár Ön is lehetne! Noha a vitorlás tapasztalat nagy segítség, mégsem kötelező feltétel. Ha komolyan érdekli ez a lehetőség, utazzon el Olaszországba, Franciaországba, vagy akár Spanyolországba és kérdezősködjön a kikötőkbe.

Luxus jachtok
Akár csak a vitorlások, a jachtok közül is sok horgonyoz a Földközi-tengeren, és sokkal átkelnek egyik földrészről a másikra. A teendő ezeken is rengeteg, így elkél a lelkes segítség (például szakácsként vagy takarítóként). Ha szeretne sokat tanulni, luxus körülmények között utazni, világot látni (szinte ingyen), akkor ezt Önnek találták ki.
Luxus jacht

Teherszállító hajók
Vannak olyan cégek, melyek az Atlanti-óceánon, illetve a Csendes-óceánon keresztül bonyolítanak üzleteket, szállítanak árut. Ezekre a hajókra a legénységet közvetítő cégek biztosítják, keressen egyet Ön is az interneten és vegye fel velük a kapcsolatot. A kemény munkáért természetesen fizetés is jár, és olyan helyekre juthat el, ahová egyébként soha.
Teherszállító hajó

Óceánjárók
Mint a teherhajók esetében, az óceánjárók között is vannak olyanok, melyeket kisebb cégek üzemeltetnek. Ők általában hajlandóak munka cserébe szállást és ellátást biztosítani. Ha motivált, hajlandó dolgozni, akkor egy idő után olyan kapcsolatokra tehet szert, melyekkel lehetséges, hogy eljut a Galápagos-szigetekre vagy az Antarktiszra.
Óceánjáró

Ha annyira mégsem szereti a kalandot, a kiszámíthatatlanságot, akkor fizessen be egy szervezett hajóútra! Jachtok, vitorlások és hatalmas luxus óceánjárók várják a Földközi-tengeren. Elindulhat egy egyhetes görögországi körútra, vagy télen, egy hosszabb út során, átutazhat a forró Karib-térségbe.
Nincs más teendője tehát, mint mérlegelni és eldönteni mit is szeretne igazán: a hajó életének a részese lenni, dolgozni, új embereket megismerni, és ingyen utazgatni; vagy pihenni, lógatni a lábát és közben gyönyörködni a végtelen kékségbe.

Kutyák – szabályok – emberek

Mondják, hogy az ember legjobb barátja a kutya. Ez nem eredendően van így, kb. 18 ezer évvel ezelőtt kezdődött a kutya háziasítása, mikor még az emberek vadászó, gyűjtögető életmódot folytattak. Régészek azt valószínűsítik, hogy a kutyával vadászó ember könnyebben ejtette el a kiszemelt zsákmányt, illetve az elejtett állatot így tudta megvédeni egyéb ragadozóktól.
Sajnos manapság többször halljuk a hírekben, hogy egy kutya megtámadott, vagy megharapott valakit. Történhet ez saját területen belül, vagy kívül, ez elsősorban a kutyatulajdonos felelőssége.
Hám
Hoznak ugyan rendeleteket, amik szabályozzák a kutyatartást, de ezt nem mindenki veszi figyelembe. Például saját területen kívül 2 m-nél nem hosszabb pórázon kell tartani a kutyát. Pórázból is széles kínálatból választhatunk. Vegyük figyelembe saját erőnket, a kutya fizikumát, de mindenképpen legyen kényelmes a kutyának, díszítése tetszen a gazdájának. Sokan választanak a póráz helyett hámot, ami talán a kutyának is kellemesebb viselet, olyan mintha egy hátizsákot venne magára, és nem a nyakát szorítja.

Helyi rendeletben szabályozhatják akár a szájkosár használatát is, amit sok kutyatulajdonos állatkínzásnak, és felesleges dolognak tart – mondván: az ő kutyája nem harap. Pedig a felelős állattartó tudja, hogy a kutyáját érheti olyan külső hatás (szag, zaj) amitől támadó lesz.
A szájkosarakból sokfélét lehet kapni az üzletekben. Megfelelő méretűt választhatunk kisebb, vagy nagyobb testű kutya számára, azt is figyelembe kell venni, hogy milyen hosszú a kutya orra. A szájkosár készülhet fémből, bőrből, műanyagból, vagy nylonból. Mindegyik típusnál fontos, hogy olyan méretű legyen, hogy a kutya kicsit ki tudja nyitni a száját, tudjon lihegni, illetve, ha szükséges tudjon inni is. A kutyát a szájkosár használatához hozzá kell szoktatni. Ehhez a gazdának sok türelem kell, a kutyának pedig sok jutalomfalat.

Rendeletek szabályozzák azt is, hogy a vakvezető és a mozgáskorlátozottakat segítő kutyákon kívül hová nem lehet kutyát bevinni. Ezt általában tiltó táblák jelzik. Ha nem látunk ilyen táblát, akkor érdemes rákérdezni, hogy bevihető-e kutya, mert ha rendeleti tiltás ellenére bevisszük, szabálysértést követünk el, ami pénzbírsággal súlyt.
A felelős kutyatartáshoz tartozik a kutyapiszok eltakarítása is. Az állattartó a kutyaürüléket a közterületről köteles eltávolítani. Több önkormányzat biztosít a kutyatartóknak külön erre a célra zacskót, szemetest, kutyafuttatót. Ne hagyjuk, hogy a kutya más kapujába, társasház bejáratához piszkítson, hiszen ezt nyilván saját ajtónknál sem szeretnénk.

Tippek a sikeres és gyors nyelvtanuláshoz

A nyelvtanulás nem feltétlenül egy ördögien nehéz dolog. Egy új nyelv gyors és könnyű elsajátításának rengeteg módja van. Ehhez viszont kitartásra és türelemre van szükség. Nem szabad feladni! Következzen néhány tipp, melyek segítségével Ön is sikeresen és nem utolsósorban könnyedén elsajátíthat egy idegen nyelvet.

Üdvözlések

1. Legyen elszánt!
A nyelvtanulás egyik legfontosabb alapkövetelménye az elszántság. Ehhez pedig elengedhetetlen tényező a rendszeresség. Ma már léteznek olyan ingyenes email tanfolyamok, melyek segítségével lépésről-lépésre sajátíthat el idegen nyelveket. Ilyen például a nyelvmester.hu, mely egy hatékony angoltanulási módszert kínál teljesen ingyen.

2. Jegyzeteljen!
A Post-it remek eszköz lehet a nyelvtanulás során. Helyezzen el cetliket a lakás különböző pontjain, és írja rá azokat a dolgokat, amikkel nap mint nap találkozik! Cetlik mehetnek az ablakra, szekrényre, tükörre és bármire, ami mellett sokszor megfordul. Akár egész mondatokat is kitehet például a fürdőszoba tükör mellé, ahol reggelente a legtöbb időt tölti el az ember. Hagyja kint őket egy hétig, hogy rendesen memorizálja őket az agy, aztán jöhet a következő adag cetli új szavakkal és mondatokkal.

3. Csapatmunka
Keressen egy ismerőst/barátot, akinek az az anyanyelve, amit Ön tanul. Ha nincs ilyen a környezetében, akkor sincs veszve minden! Próbálkozzon online! A Facebook és a Badoo például remek eszköz új ismerősök szerzésére. Az új nyelvek tanulásában hatalmas előnyt jelent, ha van kivel beszélgetni az adott nyelven.

4. Nézze, hallgassa és tanuljon!
A filmek és a televíziós műsorok rengeteget segíthetnek a nyelvtanulásban. Keressen olyan csatornát, ahol azon a nyelven beszélnek, amit Ön tanul, és nézze amilyen gyakran csak lehet! Ezzel a módszerrel bámulatosan felgyorsulhat a nyelvtanulás folyamata. Olyan szavakat fog hallani, amik ismerősek lehetnek a korábban tanultakból, és olyanokat is, amiket még nem hallott azelőtt. Ha úgy érzi, túl gyors, ahogy beszélnek a szereplők, nézze feliratosan (természetesen nem magyar felirattal).

Ezeknek a segítségével könnyebben és gyorsabban sajátíthat el idegen nyelveket. Legyen napi rutin a nyelvtanulás, hogy minél hamarabb folyékonyan beszélhessen barátaival vagy hogy külföldön vállalhasson munkát!