Mit kell tenni aranyér műtét után?

Aranyér problémával élni nem könnyű, rávenni magunkat a műtétre, megint csak nem egyszerű, de mindenképpen megéri, ezt azok is megerősíthetik, akik már átestek egyen.

Doktor és páciense

Az említett aranyér műtét hallatán mindenkit kiver a víz és csak arra koncentrál, hogy hamar túl essen rajta, azonban a beavatkozás utáni napokra és hetekre kevesen készülnek fel. Azt gondolhatjuk, hamar elmúlik minden fájdalom, és már nem kell vele törődnünk. Nos, ez sajnos nem így van. A helyzet természetesen sokkal jobb lesz, hiszen megszabadultunk egy nagy tehertől, és egy még nagyobb kellemetlenségtől, titoktól. Azonban a műtét utáni teljes felépülés általában eltart 2-3 hétig (amely természetesen függ a beavatkozás típusától, és az aranyér súlyosságától). Komolyabb fájdalmak csak a műtétet követő pár napban lehetségesek, erre az időszakra érdemes szabadságolni magunkat. A 3-4. naptól már sokkal jobban érezhetjük magunkat, de persze csak akkor ha betartjuk a szabályokat. Minden esetben konzultáljunk a kezelőorvosunkkal, hiszen ő pontosan elmondja mi a teendő az aranyér műtét után!

Azoknak, akik még nem estek át a műtéten, de már tudják, hogy sor fog kerülni rá, összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, hogy jó előre fel tudjanak készülni:

– Ülőfürdő: olcsó és hatékony megoldás lehet. Mielőtt a vízbe ülnénk, ellenőrizzük nem túl forró-e! Ezután felhúzott lábakkal üljünk a kádba, majd 15-20 percig maradjunk benne. A vízbe csak olyan porokat, gyógynövényeket tegyünk, melyeket az orvosunk jóváhagyott!
– Speciális párna: bizony, ez a párna a műtét utáni időszakban is nagyon hasznos lehet, így semmiképp ne váljunk meg tőle. Enyhíti a fájdalmat és segít a gyógyulásban.
– Az egészséges, rostokban gazdag táplálkozás, és a megfelelő mennyiségű folyadék (víz) fogyasztás elengedhetetlen a gyorsabb gyógyuláshoz, illetve főleg ezekkel akadályozható meg az aranyér újbóli kialakulása.
– Fájdalomcsillapító gyógyszer, krém, kúp, stb. megfelelő használata, az orvos előírása szerint.

Végül a kérdés, ami mindenkit talán a leginkább foglalkoztat: hogy kiújulhat-e az aranyér a műtét után? A válasz igen, kiújulhat, ha nem változtatunk életmódunkon és nem előzzük meg a gondot. Érdekes azonban, hogy ha csak 5-10 év elteltével jelentkezik újra aranyér, valószínű, hogy nem kiújult, hanem egy új aranyérbetegség képződött. A lényegen persze ez sem változtat, mindenképp keressünk fel egy proktológust!

A tíz legveszélyesebb foglalkozás a világon

Az ember néha elgondolkodik kényelmes irodájában ülve, hogy talán csinálhatna mást is, valami sokkal izgalmasabbat. Az izgalmaknak persze van pozitív oldala is, de gyakran az izgalmas pályák épp a legveszélyesebbek. Vagy mégsem? Érdekes, hogy a tíz legbalesetveszélyesebb munka között nincs ott sem a légtornász, sem a tűzoltó, sem az asztronauta. De még a katona vagy a rendőr sem.
Íme egy lista, amely az egész világra vonatkozik!

10. Autószerelő

Autószerelő

Meglepődtél? Pedig az autó fémből van, vegyi anyagokkal csordultig tele, ráadásul gurul is. Még szerelni is kész kaland!

9. Fémmegmunkáló

Fémmegmunkáló

Aki fémekkel dolgozik, az ki van téve tűznek, mérgező gőznek, éles, nehéz szerszámoknak. Ez így együtt elég, hogy a 9. helyre kerüljenek a kovácsok, hegesztők, lakatosok, bádogosok.

8. Katasztrófavédelem

Katasztrófavédelem

Magasság, mélység, leomló sziklák, támadó víz, tűz ostromolják a katasztrófavédelemben dolgozókat. Aki más életét menti, bizony könnyen maga is veszélybe kerül. Az áldozatos munkát emberek mellett kutyák is gyakran végzik, ők ugyanennyit kockáztatnak.

7. Köztisztasági munkások

Köztisztasági munkások

A hulladékban található veszélyes tárgyak, a nagy forgalom és a türelmetlen autósok teszik olyan veszélyessé ezt a szakmát. Van, ahol a legszegényebbek foglalkozása, máshol jól megfizetik azokat, akik mindnyájunk környezetét teszik élhetővé.

6. Aknaeltávolító

Aknaeltávolító

A háború békeidőben is szedi áldozatait. Az elaknásított területeket újra járhatóvá kell tenni, ez a munka azonban nagyon kockázatos. Igazi önfeláldozást és kötélidegeket igényel.

5. Személyszállításban dolgozók

Személyszállításban dolgozók

A személyi közlekedésben dolgozók, főként a taxisok, riksások nem csupán a forgalom veszélyeinek vannak kitéve. Gyakran éri őket támadás, rablás, vagy ittas személyek emelnek kezet rájuk.

4. Bányászok

Bányászok

A mélyben dolgozni igazi kihívás. A nyomasztó munkakörnyezet megszámlálhatatlan veszélyt rejt a mérges gázoktól a leomló falakig.

3. Kisgépvezető pilóták

Kisgépvezető pilóták

Nagy gépen repülni a világ legbiztonságosabb közlekedési módja. Gyakran éri baleset azonban a bozótpilótákat. A kis gépek nem tudnak olyan jól ellenállni az időjárás szeszélyeinek, mint nagy társaik.

2. Mélytengeri halászok

Mélytengeri halászok

A halászhajón sok a baleset. A talaj csúszós és ingatag, a halak hatalmasak és erősek, a tenger háborog. Kemény, edzett férfiaknak való munka.

1. Favágók

Favágók

Magasság, hatalmas, lezuhanó ágak és törzsek, éles fűrészek. A favágás a világ legveszélyesebb munkája.

Havas utakon

Hamarosan megérkezik a tél, fel kell készülnünk rá. Nem csak lakásunk fűtésrendszerét, vagy a ruhatárunkat kell téliesítenünk. Biztonságunk szempontjából talán a legfontosabb, hogy az autónkat is áthangoljuk a hideg évszak kívánalmaihoz. Különösen, ha hosszú utakat teszünk meg, fontos, hogy váratlan elakadások, nagy havazás alkalmával is viszonylag komfortosan tudjuk átvészelni a problémákat.

Mindig legyen autónkban néhány meleg pokróc!
Talán túlzásnak tűnhet, hiszen nem sarkvidéki túrára indulunk. A körülmények azonban összejátszhatnak ellenünk, előfordulhat, hogy hosszan kell a kocsiban ülni, vagy kiszállva több kilométert kell gyalogolnunk. Ilyenkor nagyon jól jön egy takaró, főleg akkor, ha gyerek is utazik velünk. Esetleges szerelőmunkákhoz a földre lehet teríteni, átázott kabát helyettesítésére is megfelelő.

Tartsunk a járműben egy tábla csokit és folyadékot!
Ugyanígy felesleges óvintézkedésnek tűnhet, de bizonyos kritikus helyzetekben nagyon jól eshet, ha van egy kis vésztartalékunk. Elakadáskor néha hosszan kell várakoznunk, és megéhezhetünk, megszomjazhatunk, vagy gyalog, hóban kell megtennünk az út egy részét. Gondoljunk csak a márciusi havazásra, amikor több ezren rekedtek autójukban!

Két régi Citroen a hóban

Két legendás Citroen, hóban

Vásároljunk jégoldó zárolajozót, fagyálló folyadékot, új ablaktörlő lapátokat!
Ezek a könnyen beszerezhető, nem nagy összegű dolgok mind-mind kényelmünket és biztonságunkat szolgálják. Ha külföldre utazunk, vegyük figyelembe, hogy bizonyos országokban a hólánc is az autó kötelező felszerelései közé tartozik, amit a határon ellenőrizhetnek. Ma már interneten is könnyedén megrendelhetjük a hiányzó, vagy elhasználódott alkatrészeket autónkhoz. Az ablakmosó tartályába érdemes nagyon alacsony hőmérsékletet is bíró mosószert tölteni, mely akkor sem fagy meg, mikor az ablakra spriccelve a menetszél éri. Az ablaktörlő lapátok legyenek újak, puhák, ne töröljenek csíkosra, mert a látási viszonyokat csak így tudjuk kissé javítani! A zárolajozót viszont nem célszerű az autóban tartani, hiszen gyakrabb eset, hogy beszállás előtt kell használnunk.

Vigyük szervizbe az autót – és magunkat is!
Természetesen a gumik cseréje, az akkumulátor ellenőrzése, a fékek és a lámpák beállítása is hozzá kell tartozzon a téli üzemmódra való átálláshoz. Legjobb, ha ehhez profik segítségét kérjük, számos márkaszerviz tart ősszel télindító akciókat. De mi se halogassuk az új szemüveg megcsináltatását, hiszen egy tökéletesen működő gépezetben is szenvedhetünk balesetet, ha vezetőjekén nem vagyunk a helyzet magaslatán.

Hajóval a világ körül

Amennyiben nem hajlamos a tengeribetegségre, egy hajós utazás lehet az egyik legpihentetőbb és legcsodálatosabb módja a világ felfedezésének. A tiszta tengeri levegő, a sós víz, a csodálatos állat-, és növényvilág mind-mind olyan dolog, melyet egy sima nyaralás során nem értékel annyira az ember. Sajnos a legtöbben úgy gondolják, hogy a hajókázás drága, pedig nem minden esetben az.

Ha szereti a kalandokat, van rá mód, hogy akár ingyen is körbeutazza a Földet.

Privát vitorlás hajók
A Földközi-tengeren rengeteg magánkézben levő 30-50 láb hosszú vitorlás van, melyekre a kapitány mindig keres legalább két vagy három önkéntest, akik segítenek neki átkelni a tengeren. Legközelebb a legénység eme tagja akár Ön is lehetne! Noha a vitorlás tapasztalat nagy segítség, mégsem kötelező feltétel. Ha komolyan érdekli ez a lehetőség, utazzon el Olaszországba, Franciaországba, vagy akár Spanyolországba és kérdezősködjön a kikötőkbe.

Luxus jachtok
Akár csak a vitorlások, a jachtok közül is sok horgonyoz a Földközi-tengeren, és sokkal átkelnek egyik földrészről a másikra. A teendő ezeken is rengeteg, így elkél a lelkes segítség (például szakácsként vagy takarítóként). Ha szeretne sokat tanulni, luxus körülmények között utazni, világot látni (szinte ingyen), akkor ezt Önnek találták ki.
Luxus jacht

Teherszállító hajók
Vannak olyan cégek, melyek az Atlanti-óceánon, illetve a Csendes-óceánon keresztül bonyolítanak üzleteket, szállítanak árut. Ezekre a hajókra a legénységet közvetítő cégek biztosítják, keressen egyet Ön is az interneten és vegye fel velük a kapcsolatot. A kemény munkáért természetesen fizetés is jár, és olyan helyekre juthat el, ahová egyébként soha.
Teherszállító hajó

Óceánjárók
Mint a teherhajók esetében, az óceánjárók között is vannak olyanok, melyeket kisebb cégek üzemeltetnek. Ők általában hajlandóak munka cserébe szállást és ellátást biztosítani. Ha motivált, hajlandó dolgozni, akkor egy idő után olyan kapcsolatokra tehet szert, melyekkel lehetséges, hogy eljut a Galápagos-szigetekre vagy az Antarktiszra.
Óceánjáró

Ha annyira mégsem szereti a kalandot, a kiszámíthatatlanságot, akkor fizessen be egy szervezett hajóútra! Jachtok, vitorlások és hatalmas luxus óceánjárók várják a Földközi-tengeren. Elindulhat egy egyhetes görögországi körútra, vagy télen, egy hosszabb út során, átutazhat a forró Karib-térségbe.
Nincs más teendője tehát, mint mérlegelni és eldönteni mit is szeretne igazán: a hajó életének a részese lenni, dolgozni, új embereket megismerni, és ingyen utazgatni; vagy pihenni, lógatni a lábát és közben gyönyörködni a végtelen kékségbe.

Kutyák – szabályok – emberek

Mondják, hogy az ember legjobb barátja a kutya. Ez nem eredendően van így, kb. 18 ezer évvel ezelőtt kezdődött a kutya háziasítása, mikor még az emberek vadászó, gyűjtögető életmódot folytattak. Régészek azt valószínűsítik, hogy a kutyával vadászó ember könnyebben ejtette el a kiszemelt zsákmányt, illetve az elejtett állatot így tudta megvédeni egyéb ragadozóktól.
Sajnos manapság többször halljuk a hírekben, hogy egy kutya megtámadott, vagy megharapott valakit. Történhet ez saját területen belül, vagy kívül, ez elsősorban a kutyatulajdonos felelőssége.
Hám
Hoznak ugyan rendeleteket, amik szabályozzák a kutyatartást, de ezt nem mindenki veszi figyelembe. Például saját területen kívül 2 m-nél nem hosszabb pórázon kell tartani a kutyát. Pórázból is széles kínálatból választhatunk. Vegyük figyelembe saját erőnket, a kutya fizikumát, de mindenképpen legyen kényelmes a kutyának, díszítése tetszen a gazdájának. Sokan választanak a póráz helyett hámot, ami talán a kutyának is kellemesebb viselet, olyan mintha egy hátizsákot venne magára, és nem a nyakát szorítja.

Helyi rendeletben szabályozhatják akár a szájkosár használatát is, amit sok kutyatulajdonos állatkínzásnak, és felesleges dolognak tart – mondván: az ő kutyája nem harap. Pedig a felelős állattartó tudja, hogy a kutyáját érheti olyan külső hatás (szag, zaj) amitől támadó lesz.
A szájkosarakból sokfélét lehet kapni az üzletekben. Megfelelő méretűt választhatunk kisebb, vagy nagyobb testű kutya számára, azt is figyelembe kell venni, hogy milyen hosszú a kutya orra. A szájkosár készülhet fémből, bőrből, műanyagból, vagy nylonból. Mindegyik típusnál fontos, hogy olyan méretű legyen, hogy a kutya kicsit ki tudja nyitni a száját, tudjon lihegni, illetve, ha szükséges tudjon inni is. A kutyát a szájkosár használatához hozzá kell szoktatni. Ehhez a gazdának sok türelem kell, a kutyának pedig sok jutalomfalat.

Rendeletek szabályozzák azt is, hogy a vakvezető és a mozgáskorlátozottakat segítő kutyákon kívül hová nem lehet kutyát bevinni. Ezt általában tiltó táblák jelzik. Ha nem látunk ilyen táblát, akkor érdemes rákérdezni, hogy bevihető-e kutya, mert ha rendeleti tiltás ellenére bevisszük, szabálysértést követünk el, ami pénzbírsággal súlyt.
A felelős kutyatartáshoz tartozik a kutyapiszok eltakarítása is. Az állattartó a kutyaürüléket a közterületről köteles eltávolítani. Több önkormányzat biztosít a kutyatartóknak külön erre a célra zacskót, szemetest, kutyafuttatót. Ne hagyjuk, hogy a kutya más kapujába, társasház bejáratához piszkítson, hiszen ezt nyilván saját ajtónknál sem szeretnénk.

Tippek a sikeres és gyors nyelvtanuláshoz

A nyelvtanulás nem feltétlenül egy ördögien nehéz dolog. Egy új nyelv gyors és könnyű elsajátításának rengeteg módja van. Ehhez viszont kitartásra és türelemre van szükség. Nem szabad feladni! Következzen néhány tipp, melyek segítségével Ön is sikeresen és nem utolsósorban könnyedén elsajátíthat egy idegen nyelvet.

Üdvözlések

1. Legyen elszánt!
A nyelvtanulás egyik legfontosabb alapkövetelménye az elszántság. Ehhez pedig elengedhetetlen tényező a rendszeresség. Ma már léteznek olyan ingyenes email tanfolyamok, melyek segítségével lépésről-lépésre sajátíthat el idegen nyelveket. Ilyen például a nyelvmester.hu, mely egy hatékony angoltanulási módszert kínál teljesen ingyen.

2. Jegyzeteljen!
A Post-it remek eszköz lehet a nyelvtanulás során. Helyezzen el cetliket a lakás különböző pontjain, és írja rá azokat a dolgokat, amikkel nap mint nap találkozik! Cetlik mehetnek az ablakra, szekrényre, tükörre és bármire, ami mellett sokszor megfordul. Akár egész mondatokat is kitehet például a fürdőszoba tükör mellé, ahol reggelente a legtöbb időt tölti el az ember. Hagyja kint őket egy hétig, hogy rendesen memorizálja őket az agy, aztán jöhet a következő adag cetli új szavakkal és mondatokkal.

3. Csapatmunka
Keressen egy ismerőst/barátot, akinek az az anyanyelve, amit Ön tanul. Ha nincs ilyen a környezetében, akkor sincs veszve minden! Próbálkozzon online! A Facebook és a Badoo például remek eszköz új ismerősök szerzésére. Az új nyelvek tanulásában hatalmas előnyt jelent, ha van kivel beszélgetni az adott nyelven.

4. Nézze, hallgassa és tanuljon!
A filmek és a televíziós műsorok rengeteget segíthetnek a nyelvtanulásban. Keressen olyan csatornát, ahol azon a nyelven beszélnek, amit Ön tanul, és nézze amilyen gyakran csak lehet! Ezzel a módszerrel bámulatosan felgyorsulhat a nyelvtanulás folyamata. Olyan szavakat fog hallani, amik ismerősek lehetnek a korábban tanultakból, és olyanokat is, amiket még nem hallott azelőtt. Ha úgy érzi, túl gyors, ahogy beszélnek a szereplők, nézze feliratosan (természetesen nem magyar felirattal).

Ezeknek a segítségével könnyebben és gyorsabban sajátíthat el idegen nyelveket. Legyen napi rutin a nyelvtanulás, hogy minél hamarabb folyékonyan beszélhessen barátaival vagy hogy külföldön vállalhasson munkát!

Röviden a lézervágásról – Mi az, mihez és hogyan alkalmazzák?

A legtöbben már tudják, hogy az angol “LASER” szó valójában egy rövidítése a “Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation”-nek, ami magyarul annyit tesz: fényforrás, amely indukált emissziót használ egybefüggő fénysugár létrehozására.

Az első lézert 1960-ban egy amerikai tudós fejlesztette ki. Azóta számos felhasználási területen alkalmazzák, úgy mint például az egészségügyben (szemműtéteknél, fogfúrásnál), járművek navigációjánál, rakétaelhárításnál, vagy villámvédelemnél. De, ami talán a legkézzelfoghatóbb mindenki számára az az ipari lézervágás.

Lehet, hogy eddig sokan bele sem gondoltak, hogyan készül például egy-egy fából készült dekoráció (doboz, ajándéktárgy, szobor, karácsonyfadísz, stb.), plexiből készült ékszer, poháralátét, bélyegző, reklámfelirat, papírból vágott hobby termék, bőrből készült karkötő, ruhadarab, fém vagy alumínium autóalkatrész. Pedig ezek egyike sem olyan lenne amilyen, ha nem a lézervágás technológiáját alkalmaznák a gyártók.

Öv
Lézervágott öv

Falióra
Lézervágott óra

Karácsonyfadísz
Lézervágott karácsonyfadísz

A lézervágás egy olyan automatizált anyagszétválasztási eljárás, amelynél a vágáshoz szükséges hőenergiát a lézersugár biztosítja. Maga a lézersugár a szemnek láthatatlan, ám az eredmény annál látványosabb.
Nézzük pontosan hogyan is működik egy ilyen sokoldalú lézervágó berendezés:

Lézervágó működés közben

A számítógéppel vezérelt lézervágó gép apró lézernyalábja végighalad a vágandó anyagon, a lézer által eredményezett hő megolvasztja-elporlasztja a felesleges anyagot, ami nagyon szép éleket és tiszta vágást garantál. Gravírozás esetén a lézersugár a megfelelő helyeken csak az anyag legfelső rétegét párologtatja el, így alakul ki a kívánt kép, felirat.

A pontos lézervágás során, az előre megtervezett 2D-s és 3D-s modellek segítségével jelentősen csökkenthető a kárba veszett anyag és a hulladék mennyisége.
A mai modern fiber lézer berendezések kereskedelmi előnyei az alternatív technológiákkal szemben leginkább mégis abban mutatkozik meg, hogy jobb műszerezettségűek, illetve elegendő nekik kevesebb előkészületi idő és alacsonyabb befektetési költség is, ami a felhasználó számára óriási előnyöket jelent.

Kezdje úgy a napját, mint egy bajnok!

Az, hogy hogyan indul egy-egy reggele, meghatározhatja az egész napját. Az ébresztőórát sokan úgy használják, hogy újra és újra 5-10 percekre kikapcsolja, egészen addig, míg már alig marad ideje a reggeli készülődésre. Pedig, ha kirohan az ajtón és munkába menet bekap valamilyen gyorsételt, az negatív hatással lehet az egész napi teljesítményére és hangulatára. Az egész délelőttje félálomban fog telni, majd este csak későn fog tudni elaludni.

Mikorra állítsa az órát?
Érdemes kísérletezni, hiszen minden embernek más módszer lehet eredményes.
A szakértők azt javasolják, hogy állítsuk 10-15 perccel korábbra az ébresztőt, hogy lassan keljünk, legyen időnk egyet nyújtózkodni, ablakot nyitni, felfrissülni.
Azonban sokaknak inkább az válik be, ha olyan időpontra állítják az órát, aminél később már nem kelhetnek, elkerülve ezzel annak lehetőségét, hogy véletlen visszaaludjanak.

Mit reggelizzen?
Készítse elő reggelijét még este, hogy csak ki kelljen vennie a hűtőből. Az ideális napindító étkezés kenyérfélékből, gyümölcsökből, müzliből, tejtermékekből, és kevés fekete teából vagy kávéból áll. Ám a reggeli cukorfogyasztással óvatosan kell bánni, hiszen túladagolás esetében fennáll a stresszhormonok felbukkanásának lehetősége.

Mivel teheti könnyebbé az ébredést?
Az emberek egyharmada ébredés után még órákig nincs teljesen magánál. De vannak módszerek, melyekkel megkönnyítheti ezt a folyamatot.

  • Tegyen az ágy mellé egy pohár vizet, hogy felfrissítse szervezetét, továbbá a papucsát, és a köntösét, hogy egyszerűen belebújhasson miután kikelt az ágyból.
  • Töltsön el pár kellemes percet a reggelijével, miközben mentálisan felkészül az aznapi teendőire, így sokkal jobb kedve lesz a nap folyamán.
  • Frissítse vérkeringését és vegyen egy hideg zuhanyt! Ez elsőre rémisztőnek hangzik, de nagyon hatásos, csak hozzá kell szoknia.
  • A reggeli vagy a fürdő közben hallgassa mindig a kedvenc zenéit, mely egyszerre megnyugtatja és felpörgeti. A híreket mindenképp jó elkerülni, hiszen csak feleslegesen nőhet a vérnyomása.

Ha ezek ellenére sem indulna pozitívan a napja, tudatosan, még mindig befolyásolhatja a gondolatait. Az első reggeli gondolatok nagyon fontosak, illetve az is, hogy amit először megpillant pozitív benyomást keltsen (tehát ne az aznapi papírköteg legyen, amit a munkába visz).

Fogkő rombolók, avagy hogyan előzzük meg a baktériumok lerakódását

Fogkő akkor keletkezik, mikor a fogszuvasodást okozó baktériumok hozzátapadnak a fogzománchoz és egy ragadós réteget képeznek, mely aztán megerősödik és megkeményedik az íny és a fogak találkozásánál. Ezzel az a probléma, hogy a fogkőben élő baktériumok olyan savakat bocsátanak ki, melyek gyengítik a fogzománcot és növelik a fogszuvasodás és az ínygyulladás kialakulásának esélyét.

A baktériumok leginkább cukros és szénhidrátban gazdag ételekben szaporodnak. Így az alacsony cukortartalmú vagy cukormentes étrendek mellett kisebb az esély a fogkő kialakulásának, mivel ezekre kiegyensúlyozott szénhidrát, fehérje és olaj bevitel jellemző.

A fogorvosok szerint érdemes 3-6 havonta professzinális fogkő eltávolítást végezni, de hogyan védjük meg fogainkat a baktériumok elszaporodásától?
Következzen néhány fogkő megelőző technika a legújabb kutatások szerint.

Fogápolás

Fogkrém
Érdemes olyan fogkrémet választani, amin külön fel van tüntetve, hogy megelőzi a fogkő kialakulását. A triklozán antibakteriális hatása segít a fogkő csökkentésében és fogmosás után 12 órán át aktív marad a szájüregben.

Polifenolok
A zöld tea, a vörösbor és az áfonyalé ún. polifenolokat tartalmaznak, melyek csökkentik a fogkő képződést, és megállítják a fogszuvasodást okozó baktériumok lerakódását.
Kísérletek bizonyítják, hogy az olyan italok, mint az áfonyalé 50%-kal több baktériumot képesek lemosni a szájüregből. A polifenolok a fogzománcot oldó baktériumok savképzését is képesek megakadályozni. Egy Japánban végzett kutatás szerint csupán egy csészényi zöld tea már hozzájárul a fogak egészségének megőrzéséhez, illetve 20%-kal csökkenti a fogvesztés esélyét.

Zöld tea

Olíva olaj
Használjunk minél több olívaolajat a napraforgóolaj helyett! Az extra szűz olívaolajat salátákhoz és tésztákhoz, a simát pedig sütéshez, főzéshez javasolt használni. Az olívaolaj rengeteg jótékony hatása mellett csökkenti a fogkő képződést és még a fogakat is erősíti.
A Madridi Egyetem kutatói azután kezdték el vizsgálni az olívaolajnak ezt a hatását, miután felfedezték, hogy az olívaolaj gyártó üzemek környékén élők között nagyon kicsi a fogszuvasodás és az ínygyulladás előfordulási aránya. Rájöttek, hogy tartalmaz egy olyan antibakteriális erővel rendelkező összetevőt (oleuropein), amely megakadályozza, hogy bizonyos baktériumok a fog felszínéhez tapadjanak. Az olívaolaj egyébként egy olyan filmet képez a fogakon, ami a fogkő képződést is megakadályozza.

Olíva olaj

Fogkő romboló rágó
A xylitolt vagy sorbitolt tartalmazó rágógumik rágása csökkenti a fogkő képződést. A xylitolt nem tudják hasznosítani a baktériumok, ezért éheznek, majd elpusztulnak. Ha jelentős eredményt szeretnénk elérni, akkor a szakértők szerint négy héten át napi egy xylitol tartalmú rágógumit kell elrágni.

Rágógumi

Professzionális segítség
Bár a fogkő képződést csökkentő fogkrémek, rágógumik és italok lassítják a fogkő kialakulásának folyamatát, teljesen megszüntetni nem képesek azt. Ezért a fogkő fizikális eltávolítása elengedhetetlen. Nagyon fontos a rendszeres és alapos fogmosás. Érdemes kipróbálni az elektromos fogkefét, ami hatékonyabban távolítja el a fogkövet és a lepedéket, mint a hagyományos fogkefék. A fogorvosok rendszeres kontrolt javasolnak, hiszen még a megfelelő fogtisztítás mellett is kialakulhat olyan fogkő, melynek házilag történő eltávolítása nem megoldható.
Ráadásul ha az íny alatt alakul ki, az jelentősen növeli az ínygyulladás kialakulásának kockázatát. A komolyabb betegségek megelőzésének legjobb módja, ha gyakran ellátogatunk fogorvosunkhoz, aki a megfelelő speciális eszközökkel eltávolítja a fogkövet.

7 ok, hogy a jövőben mindenhez listát készíts

Ha szuper mozgalmas életet élsz, az lehet a kulcs a sikeredhez, hogy minden találkozóra időben odaérsz. Ehhez pedig elengedhetetlen egy határidőnapló, vagy legalább egy lista készítése, mely nyugalmat adhat a sok teendő között az élet bármely szakaszában (iskola, különórák, munka, család, stb).
Vess egy pillantást az alábbi tényekre, melyből kiderül pontosan mit is nyerhetsz azzal, hogyha mostantól mindenhez listát készítesz:

Lista

Szervezetté válsz
A listák az életed minden területén nagy segítségedre lehetnek. Megkönnyítik a mindennapi feladatok elvégzését, segítségükkel nem felejtesz el semmi fontosat és a munka mellett könnyedén tudsz időt teremteni a hobbidra is. Nem mellesleg segít elkerülni a stresszt.

Nyugodtabb leszel
Nagyon kellemetlen tud lenni, ha elfelejtesz egy megbeszélést, vagy az egyetemen kicsúszol egy beadandó határidejéből. Mindezek felesleges stressz források, melyeket könnyen el tudsz kerülni, ha feljegyzed magadnak. A listákkal megtakarított időt, így átcsoportosíthatod az élet fontosabb dolgaira, egy családi vacsorára vagy utazásra.

Több időd lesz
Akár hiszed akár nem, a lista készítéssel rengeteg időt szabadíthatsz fel. Ha van egy szuper hobbid, de úgy érzed nincs rá elegendő időd, a listákkal szoríthatsz neki. Gondold csak végig, ha lista nélkül mész boltba és elfelejtesz valamit, plusz időt kell szánnod rá, hogy újra elmenj csak azért az egy dologért.

A munka hőse leszel
Ez talán a legfőbb ok, hogy profi lista készítő váljon belőled. Ha arra törekedsz, hogy minél jobb benyomást kelts a főnöködben vagy tanárodban, ne hagyd a projekteket az utolsó pillanatra, készíts listát a teendőkről és oszd be az időd.

Nem fogsz elfelejteni dolgokat
Főleg ha nagyon feledékeny típus vagy, jól jöhet egy-egy lista a teendőkről, találkozókról. Csak nehogy azt felejtsd el, hogy listát kell készítened, vagy éppen azt, hová tetted a már korábban megírtakat.

Megbízhatóbb leszel
Amennyiben nem felejtesz el többé fontos dátumokat, családi vagy munkahelyi összejöveteleket, találkozókat, mindenki szemében megbízhatóbb ember válhat belőled.

Eredményesebbé válhatsz
Mindig legyen nálad papír és ceruza, hiszen sosem tudhatod mikor kell feljegyezned egy-két dolgot, feladatot, vagy új ötletet! “A szó elszáll, az írás megmarad.” Sokszor hallottad már, ugye? A munkahelyeden jelentős előnnyel indulsz munkatársaid előtt, ha egy megbeszélés során, te mindent feljegyzel, elkerülve így azt, hogy elfelejted.